U Indoneziji ubijeno osam osoba osuđenih za šverc droge

Portparol glavnog državnog tužioca Indonezije rekao je za Rojters da je Filipinka pošteđena na zahtjev filipinskog predsjednika, nakon što se se predala osoba odgovorna za drogu pronađenu u njenom prtljagu
219 pregleda 0 komentar(a)
smrtna kazna Indonezija, Foto: Twitter.com
smrtna kazna Indonezija, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 28.04.2015. 19:02h

Indonezijske vlasti potvrdile su da je streljački vod pogubio osam osoba osuđenih zbog šverca narkotika.

Kako prenosi Jakarta Post, strijeljani su Australijanci Endrju Čan i Mjuran Sukumara, Nigerijci Silvester Obiekve Nvolise, Rahim Agbaje Salami i Okvudili Ojatanze, Brazilac Rodrigo Gularte i Indonežanin Zainal Abidin.

U posljednji trenutak pošteđen je život Filipinki Meri Jane Veloso pošto je do indonezijskih vlasti stigla vijest da se u Manili predala osoba koja je podmetnula drogu ženi u kovčeg.

Portparol glavnog državnog tužioca Indonezije rekao je za Rojters da je Filipinka pošteđena na zahtjev filipinskog predsjednika, nakon što se se predala osoba odgovorna za drogu pronađenu u njenom prtljagu.

Ranije su ambulantna vozila sa kovčezima stigla u indonežanski zatvor u kojem su optuženi za šverc droge čekali izvršenje smrtne presude.

Njihove porodice došle su u posljednju posjetu prije nego što osuđenici budu pogubljeni.

Osuđenicima je prošlog vikenda dato obavještenje da će ih pogubiti streljački vod u naredna 72 sata.

Indonežanske vlasti su ostale odlučne u namjeri da pogube švercere droge uprkos osudi javnosti i brojnim pritiscima i pozivima stranih lidera i UN da ukinu smrtnu kaznu.

Na smrtnu kaznu osuđeni su dva državljana Australije, po jedan iz Brazila, četiri iz Nigerije i jedan iz Indonezije.

Obavještenje da će biti pogubljeni za najmanje 72 sata izazvalo je nove apele australijskih vlasti da budu pošteđeni smrtne kazne.

Endrju Čan i Mjuran Sukumaran žalili su se na odluku predsjednika Indonezije da odbaci njihove zahtjeve da budu pomilovani.

Dvojica Australijanaca osuđeni su 2006. godine kao vođe grupe koja je krijumčarila heroin iz Indonezije

Apelu su se pridružili i australijski glumci, među kojima Džefri Raš, Gaj Pirs, Džoel Edgerton i Brajan Braun, koji su u video poruci tražili milost za osuđenike.

Predsjednik Filipina Benigno Akino III apelovao je u ponedjeljak, na marginama godišnjeg samita Asocijacije nacija Jugoistočne Azije, na predsjednika Indonezije Džokoa Vidodoa da poštedi život osuđenoj Filipinki.

Isto je učinio i svjetski šampion u boksu Filipinac Meni Pakijao.

Bonus video: