Baltimor: Obama obećao pomoć, porodica nastradalog poziva na prekid nasilja (Video)

Vatrogasne stanice uključene u stavljanje požara pod kontrolu nailaze na velike probleme pri obavljanju svojega posla. U pokušaju da ugase vatru, vatrogasna crijeva prikopčana su na hidrante, no protestanti su crijeva izboli noževima i uništili.
0 komentar(a)
SAD, Baltimor, protesti, Foto: Reuters
SAD, Baltimor, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2015. 10:30h

Američki predsjednik Barak Obama kazao je da će federalna vlada pomoći lokalnim vlastima da odgovore na proteste, a iz Bijele kuće javljaju kako baltimorska gradonačelnica prenosi Obami razvoj situacije.

U Bijeloj kući se u raspravu o protestima uključila i nova državna advokatica Loreta Linh, koja se s Obamom sastala dok su najintenzivniji djelovi protesta još uvijek trajali.

“Oni koji su počinili nasilje nakon sahrane Fredija Greja iskazali su nepoštovanje njegovoj porodici, onima koje je on volio, i miroljubivim protestantima koji su danima dizali glas kako bi upozorili na problem", izjavila je Linh, javlja Independent.

Vatrogasne stanice uključene u stavljanje požara pod kontrolu nailaze na velike probleme pri obavljanju svojega posla. U pokušaju da ugase vatru, vatrogasna crijeva prikopčana su na hidrante, no protestanti su crijeva izboli noževima i uništili.

Gradom i dalje odjekuju vatrogasne i policijske sirene, prenosi Independent.

Porodica preminulog crnog mladića: Prekinite nasilje

Porodica 25-godišnjeg Fredija Greja osudila je nasilje koje se proširilo Baltimorom nakon jučerašnje sahrane mladića.

"Želim da se izborimo za pravdu za moga sina, ali ne na ovaj način", rekla je novinarima Fredijeva majka. Njegova sestra blizankinja, Frederika Grej, takođe je osudila nasilje.

"Ne mislim da je ovo za Fredieja. Mislim da je svo ovo nasilje pogrešan odgovor na situaciju", istakla je, a prenosi CNN.

Zvaničnici su ocijenili kako su sukobi u ponedjeljak bili najnasilniji u SAD-u od prošle godine kada su se u Fergusonu u Misuriju sukobili stanovnici s policijom zbog ubistva crnog mladića koje je počinio bijeli policajac.

Srednjoškolci kamenovali policijska vozila

Grupa mladih ljudi, navodno srednjoškolci, bacala je kamenje na gradski autobus i na policijska vozila koja su prolazila pored trgovačkog centra u sjeveroistočnom Baltimoru, samo nekoliko blokova udaljenom od mjesta na kojem je bila sahrana. Policija ih je iz helikoptera pozvala da se raziđu, ali su oni to ignorisali.

"Radi se o bijesu i frustraciji mladih, osjećajima koje ne znaju kako izraziti", kazao je lokalni učitelj Von de Von za The Sun.

Na sahrani su govornici pred 2500 okupljenih u baptističkoj crkvi New Shiloh podsjetili kako svijet prati hoće li pravda biti zadovoljena za 25-godišnjeg Fredija Greja, koji je umro 19. aprila od povreda koje su mu nanijeli policajci pošto su ga uhvatili.

Grupe mladića počele su napadati policiju, pljačkati prodavnice tehničke robe, alkohola, apoteke. Policija je uzvratila suzavcem.

Leri Hagan, guverner Merilenda, kazao je kako je pozivanje snaga nacionalne garde bilo "zadnja opcija", prenosi Independent.

Jedan od nekoliko požara pokrenutih sinoć progutao je i dom za starije u sklopu crkve koji se gradio u istočnome Baltimoru.

Stefani Rouling-Blejk, gradonačelnica Baltimora, rekla je kako će u gradu policijski sat trajati od 22 sata do 5 ujutro te kako će biti na snazi idućih nedjelju dana. Dodala je kako su grad izgradile generacije stanovnika te da neće dozvoliti da ga "siledžije" unište, prenosi WGNtv.com.

"Spriječićemo nasilnike koji nerazumno pokušavaju uništiti ono za što su se mnogi borili. Uništavaju prodavnice, uništavaju privatnu imovinu građana, rade stvari, nakon kojih će se osjetiti posledice", kazala je Rouling-Blejk, piše Independent.

Na ulicama vlada haos

Na ulicama Baltimora vlada haos. Policija i snage nacionalne garde dežuraju cijelu noć, a proglašen je policijski čas i uvedeno vanedno stanje, javlja CNN.

Vlasti Baltimora naredile su da se po gradu rasporede vojnici Nacionalne garde i policajaci, posle izbijanja nemira, koji su za povod imali policijsku brutalnost, a u Merilendu je proglašeno vanredno stanje.

U nasilju koje izbilo juče, posle sahrane 25. godišnjeg crnca Fredi Greja, koji je umro pošto je povrijeđen u policijskom pritvoru, 15 policajaca je povrijeđeno, od koji šest teško, prenosi AFP. Navodno je povrijeđen i jedan civil.

Lokalni mediji javljaju da radi o jednom od najvećih protesta u Baltimoru u proteklih 45 godina, a policija upozorava da bi bande mogle predstavljati veliku prijetnju redu.

Na ulicama se mogu videti zapaljeni automobili, a tokom noći je zapaljena i jedna zgrada.

Osim toga došlo je do masovnih pljački.

Gradonačelnik Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski sat od 10 sati uveče do 5 ujutro.

Komandant Nacionalne garde pukovnik Linda Sing rekla je da je da je imala 5.000 vojnika američke nacionalen garde i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu.

Prema poslednjim informacijama, uhvaćeno je 27 protestanata, a pretpostavlja se da su većina protestanata tinejdžeri. Policija je saopštila kako su se brojne bande udružile u nasilju te sada napadaju 'Black Guerrilla Family, Bloods i Crips'.

Protestanti su kamenjem napali policiju i lokalne radnje. Uprkos pozivima na mir Gejeve porodice, bande uglavnom mladih američkih Afrikanaca počele su obračun sa policijom.

Business Insider piše kako je došlo je do pojave masovnih pljački, a na ulicama se mogu vidjeti zapaljeni automobili,a tokom noći je zapaljena i zgrada staračkog doma u izgradnji.

Za danas je i otkazana škola. Ranije je prekinuta i otkazana bejzbol utakmica baltimorskog kluba Orioles i White Soxa iz Chicaga.

Nekoliko radnji je opljačkano i spaljeno je nekoliko policijskih vozila, a neredi su počeli da se šire sa zapada na istok, gdje je zapaljena jedna zgrada.

Kako javlja Sputnjik, protesti solidarnosti sa pobunjenicima biće održani danas širom SAD.

Bonus video: