Ban Ki Mun: Opasan povratak hladnoratovskom mentalitetu

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif apelovao je na zemlje koje imaju nuklearno oružje da odustanu od njegove modernizacije i optužio Izrael da zbog svog nuklearnog arsenala predstavlja prijetnju za čitav region
55 pregleda 0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2015. 18:50h

Svijet bez nuklearnog oružja je istorijski imperativ našeg vremena, poručio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun na otvaranju Konferencije UN o neširenju nuklearnog oružja upozorivši da se svijet bliži opasnom povratku hladnoratovskom mentalitetu.

Konferenciji prisustvuje 190 zemalja potpisnica sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, ali i Izrael u svojstvu posmatrača, prvi put poslije 20 godina.

U poruci generalnog sekretara koju je pročitao njegov zamjenik Jan Elijason, implicitno se kritikuju Sjedinjene Države i Rusija zbog toga što ne čine dovoljno da bi se postigao napredak u nuklearnom razoružavanju.

"Duboko sam zabrinut što u posljednjih pet godina izgleda da je napredak zakočen", rekao je Ban i dodao da umjesto toga dolazi do "opasnog povratka hladnoratovskom mentalitetu".

Agencije podsjećaju da SAD i Rusija posjeduju zajedno 90 odsto ukupnih zaliha nuklearnog oružja na svijetu.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif apelovao je na zemlje koje imaju nuklearno oružje da odustanu od njegove modernizacije i optužio Izrael da zbog svog nuklearnog arsenala predstavlja prijetnju za čitav region.

"Pozivamo nuklearne sile da odmah obustave planove investiranja u modernizaciju i produženje roka svog nuklearnog oružja i sa tim povezanih postrojenja", rekao je Zarif.

Izrael, za koji se veruje da na Bliskom istoku jedini posjeduje nuklearno oružje, a nikada nije potpisao sporazum o neširenju nukleranog oružja, nije učestvovao na skupovima potpisnica tog dokumenta od 1995. godine, u znak protesta zbog rezolucija koje smatra neobjektivnim.

Zarif je u ime 120 članica Pokreta nesvrstanih rekao potpisnicama sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT) iz 1970. godine da među njima ne treba da postoje limiti u pogledu transfera nuklearne tehnologije i znanja.

On je naveo da članice Pokreta nesvrstanih zahtjevaju da se "Izrael, kao jedina zemlja u regionu koja se nije pridružila NPT niti je pokazala namjeru da to želi, da odrekne posjedovanja nuklearnog oružja", preneo je AFP.

Prema njegovim riječima, Iran i druge zemlje Pokreta nesvrstanih su duboko zabrinute zbog vojnih i bezbjednosnih doktrina NATO i država sa nuklearnim oružjem.

Kako se očekuje, na marginama konferencije američki državni sekretar Džon Keri će se sastati sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom, što će biti njihov prvi susret poslije maratonskih pregovora okončanih okvirnim sporazumom o spornom nuklearnom programu Teherana.

Bonus video: