Bivši ambasador SAD: Hejli će se kandidovati za predsjednicu

Bijela kuća nije dala objašnjenje njene ostavke, objavljene juče, osim želje da ode poslije dvije godine rada u Ujedinjenim nacijama
1 komentar(a)
Niki Hejli, Donald Tramp, Foto: Reuters
Niki Hejli, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2018. 08:36h

Bivši ambasador SAD u Izraelu Dan Šapiro izjavio je danas da odlazeća američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, namjerava da se kandiduje za predsjednicu SAD.

"Niki Hejli namjerava da se kandiduje za predsjednicu, ako ne 2020, onda 2024. Ona je stekla dovoljno reputacije da nadmaši Trampa (predsjednika SAD Donalda) i njegove skandale", rekao je Šapiro za izraelski vojni radio.

Hejli je, međutim, porekla da ima bilo kakve planove da teži toj funkciji.

Izraelski mediji podsjećaju da Bijela kuća nije dala objašnjenje njene ostavke, objavljene juče, osim želje da ode poslije dvije godine rada u UN.

Hejli, majka dvoje djece koja pohađaju koledž, navodno je rekla Trampu da je u javnoj službi 14 godina i da želi "predah" kako bi zaradila više novca u privatnom sektoru.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio je porukom na Tviteru ambasadorki Niki Hejli nakon što je podnijela ostavku, jer je "vodila beskompromisnu borbu protiv licemjerja Ujedinjenih nacija za istinu i pravdu za našu zemlju".

Izraelski mediji komentarišu da će Hejli najviše nedostajati Vladi Izraela i proizraelskom lobiju - Američko-izraelskom komitetu za javne poslove (AIPAC).

Hejli se 13 puta u UN založila za Izrael, a dvaput je AIPAC nazvala "prijateljima", dodavši da u UN obično prijatelja nema.

Otkako je Niki Hejli ambasadorka u UN, Tramp je odlučio da preseli ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, znatno je smanjio američku pomoć Palestincima i povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, a tom sporazumu se i Izrael oštro protivio.

Bonus video: