Filipini: Azija da se "pokaže zube" Kini

Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej polažu pravo na djelove strateški važnog Južnog kineskog mora, ali Peking tvrdi da je ta teritorija gotovo u cjelosti pripada Kini
0 komentar(a)
Brod, Južno kinesko more, Foto: Beta/AP
Brod, Južno kinesko more, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.04.2015. 08:32h

Peking se sprema da preuzme "de fakto kontrolu" u Južnom kineskom moru, upozorili su Filipini i pozvali zemlje južne Azije da se "konačno usprotive" Kini.

Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej polažu pravo na djelove strateški važnog Južnog kineskog mora, ali Peking tvrdi da je ta teritorija gotovo u cjelosti pripada Kini, što je izazvalo zabrinutost u regionu i šire.

"Kina je spremna da uspostavi de fakto kontrolu Južnog kineskog mora", rekao je šef filipinske diplomatije Albert del Rosario svojim kolegama ministrima iz jugoistočne Azije na godišnjem sastanku u Kuala Lumpuru.

Del Rosario je izdvojio kinesku kampanju prisvajanja koralnih grebena, koja je podstakla bojazan o mogućnosti stalnih kineskih baza daleko u okeanu.

"Prijetnje koje predstavlja ovo masovno prisvajanje (zemlje) su stvarne i ne mogu biti ignorisane ili poricane", rekao je on, prema transkriptu govora, upozoravajući na "hitne i dalekosežne" geopolitičke implikacije.

Ministri spoljnih poslova sastali su se dan uoči samita lidera Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) na kome se očekuje da će ovo pitanje biti ključna tema.

Malezija je ovogodišnji predsjedavajući i domaćin samita ASEAN.

Manila vrši pritisak na Maleziju da sa samita izađe sa snažnim saopštenjem u kome se osuđuje Kina, nešto što je ASEAN istorijski izbjegavao uglavnom zbog ogromnog trgovinskog i diplomatskog uticaja Pekinga, navela je francuska agencija.

U nacrtu saopštenja pripremljenom pre skupa poziva se na "uzdržanost", ali izbjegava direktna kritika Kine, rekao je ranije jedan diplomatski izvor.

Predsjednik Filipina Beninjo Akvino nedavno je izjavio da akcije Kine "treba da izazovu strah kod ostatka svijeta" i da bi mogle da zaprijete slobodi navigacije.

Bonus video: