Izvjesno pogubljenje osam osuđenika u Indoneziji

Svi osuđenici zatražili su pomilovanje od predsjednika Indonezije, ali je on to odbio, nakon što je ignorisao i apele zvaničnika brojnih zemalja i oštre kritke svjetske javnosti
1 komentar(a)
Indonezija, Foto: Beta/AP
Indonezija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.04.2015. 09:37h

Indonezija je odlučna u namjeri da pogubi osam stranih državljana, koji su proglašeni krivim za šverc droge, uprkos snažnim osudama i zalaganjima svjetske javnosti za ukidanje smrtne kazne.

Vlasti Indonezije su zvanično saopštile da je izvjesno pogubljenje osam državljana iz Australije, Brazila, Filipina i Nigerije.

Njihovo pogubljenje moguće je već od utorka.

Samo je francuski državljanin Serž Atlaui, koji je 2007. godine osuđen na smrt zbog šverca droge, u posljednjem trenutku skinut sa liste osuđenika na smrtnu kaznu.

To je učinjeno poslije jakog pritiska koje su francuske diplomate izvršile na indonežanske vlasti, navodi agencija Frans pres.

Preostalih osam osuđenika na smrtnu kaznu već su u izolaciji u zatvoru poznatom kao "indonežanski Alkatraz", na ostrvu Nusakambangan.

Prema zakonu, osuđenici moraju biti obaviješteni da će biti pogubljeni najmanje 72 sata prije toga.

Svi osuđenici zatražili su pomilovanje od predsjednika Indonezije Jokoa Vidodoa, ali je on to odbio, nakon što je ignorisao i apele zvaničnika brojnih zemalja i oštre kritke svjetske javnosti.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je tražio od indonežanske vlade da ne izvrši planirane smrtne kazne i podsjetio da se svjetska organizacija oštro protivi tom obliku kažnjavanja.

"Prema međunarodnom zakonu, tamo gdje je i dalje na snazi, smrtna kazna može se sprovesti samo za najteža krivična djela, kao što je ubistvo sa predumišljajem...Prestupi povezani sa drogom ne ulaze u kategoriju najtežih krivičnih djela", naveo je Ban Ki Mun.

Pošto su obaviještene o skorašnjem pogubljenju svojih državljana, i australijska i brazilska vlada još jednom su apelovale na indoznežanske vlasti da pomiluju osuđenike.

"Primili smo k znanju saopštenja UN, ali primjećujemo da takvih reagovanja nije bilo kada su pogubljena dva indonežanska državljana", rekao je agenciji Frans pres portparol ministrstva spoljnih poslova Indonezije Armanata Nasir.

Indonežanski zakon za borbu protiv droge jedan je od najstrožijih na svijetu. Svako za koga se utvrdi da posjeduje, makar i vrlo malu količinu droge, rizikuje smrtnu kaznu.

Bonus video: