Kina i Rusija planiraju rast prometa do 200 milijardi dolara

Ling Đi je rekao da će razvoj energetskog sektora i novi "ugovori o gasu i povećanje snabdjevanja sirovom naftom iz Rusije" pomoći da se udvostruči promet između dva susjeda
0 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2015. 10:00h

Kina i Rusija mogu dostići međusobnu trgovinsku razmjenu od 200 milijardi dolara do 2020. godine, izjavio je direktor odjeljenja za evroazijske poslove kineskog Ministarstva trgovine Ling Đi.

“Prošle godine smo dostigli rekordnih 95 milijardi dolara. Naš cilj da 2015. dostignemo 100 milijardi dolara, i 200 milijardi dolara do 2020. veoma je ambiciozan", izjavio je Ling Đi, prenio je TAS S.

On je dodao da su planovi i ciljevi o kojima su se dvije strane dogovorile, prema njihovim procjenama, veoma realni.

Ling Đi je rekao da će razvoj energetskog sektora i novi "ugovori o gasu i povećanje snabdjevanja sirovom naftom iz Rusije" pomoći da se udvostruči promet između dva susjeda.

Drugi važni faktori, kako je dodao, biće razvoj kineske prerađivačke industrije, zajedničko snabdjevanje poljoprivrednim proizvodima i sprovođenjem nekoliko velikih projekata i izgradnjom poljoprivredne infrastrukture.

“Razrađen je program investicija. Smatramo da ruska vlada preduzima efikasne mjere za poboljšanje investicione klime", rekao je Ling Đi, dodajući da na kineske investitore utiče i pad stope rasta ruske ekonomije.

Bonus video: