Nepal: Alpinistkinje bezbjedne, i Crnogorka bila u ekspediciji

"Bitno je da su svi živi i zdravi, ostale sitnice i procedure povratka u ovom trenutku uopste nijesu bitni", piše na fejsbuk stranici Extreme summit tima koji je organizovao ekspediciju
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2015. 18:12h

Članice prve ženske himalajske ekspedicije, među kojima je i Biljana Medenica iz Planinarskog kluba Komovi, bezbjedno su nakon zemljotresa na tom području u kome je poginulo najmanje 1.180 osoba. "Tek poslije više provjera, mogu reći da je sve ok sa našima. Nema brige. Bitno je da su svi živi i zdravi, ostale sitnice i procedure povratka u ovom trenutku uopste nijesu bitni", piše na fejsbuk stranici Extreme summit tima koji je organizovao ekspediciju. Prva ženska ekspedicija u kojoj je sedam alpinistiknja iz Srbije i Medenica iz Crne Gore, krenula je 16. aprila na Himalaje u osvajanje vrha Tarpu Čuli visine 5.663 metra. Cilj tog projekta pod imenom "Nastavi da se penješ i otvori svoj um" je stvaranje uslova za povećanje mobilnosti žena i podizanje svijesti o zaštiti životne sredine.

Najrazorniji u posljednjih 81 godinu

Zemljotres je bio na dubini od svega dva kilometra.

Kako ističe Rojters, to je najrazorniji zemljotres u toj zemlji u posljednjih 81 godinu.

U Nepalu je, prema policiji, potvrđena smrt najmanje 1.130 osoba, dok su još 34 osobe poginule u Indiji, 12 na Tibetu i po dvije u Bangladešu i Kini.

Zamjenik generalnog inspektora policije Komal Sing Bam rekao je da se može očekivati da će broj poginulih sigurno rasti, jer se i dalje mnogi ljudi vode kao nestali ili su ostali zatrpani u ruševinama.

U opštoj bolnici u Katmanduu, više osoba sa prelomima kostiju obratilo se ljekarima. Nije poznato koliko osoba je povrijeđeno.

Kako navodi Rojters, u zemljotresu je nekoliko zgrada u prijestonici uništeno.

Istorijska kuća, izgrađena u 19. vijeku, srušila se u Katmanduu nakon zemljotresa. Iz ruševina je izvučeno najmanje jedno tijelo.

Kula Darara, izgrađena 1832, bilo je jedno od obilježija prijestonice i bila je otvorena za posjetioce.

Prema pisanju Rojtersa, najmanje 50 osoba zatočeno je u ostacima kule i njenim ruševinama.

Američki geološki institut je saopštio da se očekuje da je u potresu pričinjena velika šteta.

U gradu se čuju sirene ambulantnih kola i vladini helikopteri, navodi AP.

Nacionalni radio poziva građane da sačuvaju prisebnost i da ostanu napolju jer se strahuje od mogućih naknadnih potresa.

Potresi su se osjetili i u Nju Delhiju i drugim gradovima na sjeveru Indije, navodi britanska agencija, a AP da su zemljotres osjetili i stanovnici grada Lahorea u Pakistanu.

"Tajms of Indija" na svojoj internet stranici piše da su se snažnij potresi osjetili u Delhiju, Kalkuti, Laknau, Džaipuri i Renči na sjeveru Indije.

U rejonima sa soliterima u Nju Delhiju i obližnjem gradu Gurgaonu zaposleni su poslije prvih potresa u žurbi napustili zgrade, a očevici navode da su se u stanovima tresli prozori, lusteri i posuđe, dok su u trošnim zgradama pojavile pukotine i popucala stakla.

Razoran zemljotres pokrenuo je veliku lavinu na Mont Everestu gdje je prema poslednjim informacijama poginulo najmanje deset lica.

Lavina je zatrpala bazni logor, zbog čega je povećan strah za bezbjednost stotine planinara koji se nalaze u tom području", izjavio je zvaničnik Ministarstva turizma u Katmandu Gjanendra Šresta.

Zvaničnici Ministarstva procjenjuju da je najmanje 1.000 planinara, među kojima oko 400 stranaca bilo u baznom kampu i na Everestu u vrijeme zemljotresa, prenosi Rojters.

Nacionalni radio poziva građane da sačuvaju prisebnost i da ostanu napolju jer se strahuje od mogućih naknadnih potresa.

Galerija

Bonus video: