NEDOVOLJNO VAKCINA

Epidemija meningitisa se širi u Nigeru

Oko 600.000 doza vakcina je stiglo u Niger gdje danas treba da počne vakcinacija stanovništva, ali potrebno je dvostruko više vakcina
0 komentar(a)
Ebola, Foto: Reuters
Ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2015. 15:57h

Od epidemije virusnog meningitisa u Nigeru od početka januara je umrlo 129 ljudi, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

"Do 22. aprila registrovali smo 129 smrtnih slučajeva u cijeloj zemlji od 1.150 zaraženih", izjavio je ministar Mano Aghali i dodao da je prije nedelju dana bilo 85 mrtvih i 908 inficiranih.

Glavni grad, Nijamej, najviše je pogođen epidemijom, s 74 smrtna slučaja među 608 zaraženih meningitisom.

Aghali je rekao da je u tri od pet regiona proglašena epidemija i dodao da postoji opasnost od širenja bolesti na cijeli Niger.

Oko 600.000 doza vakcina je stiglo u Niger gdje danas treba da počne vakcinacija stanovništva, ali potrebno je dvostruko više vakcina.

Niger često pogađaju takve epidemije jer je u "pojasu meningitisa" koji se proteže od Senegala na zapadu do Etiopije na istoku Afrike.

Virusni meningitis je izuzetno zarazna, smrtonosna bolest koja se teško liječi. Na početku liči na grip, ali se brzo i naglo pogoršava u veoma visoku tjelesnu temperaturu, jaku glavobolju, povraćanje i ukočenost vrata