UN: Tragedija epskih razmjera se odvija na Mediteranu

"Evropska unija temelji se na osnovnim načelima humanosti, solidarnosti i poštovanja ljudskih prava. Apelujemo na države članice EU da pokažu svoje moralne i političke rukovodstvene vrijednosti prilikom usvajanja sveobuhvatnog inovativnog akcionog plana, koji će biti skoncentrisan na tim vrijednostima"
2 komentar(a)
migranti, Foto: UN
migranti, Foto: UN
Ažurirano: 23.04.2015. 16:47h

Tragedija epskih razmjera se odvija na Mediteranu. Snažno apelujemo na evropske lidere da danas, kada se budu dogovarali o zajedničkom odgovoru na humanitarnu krizu na Mediteranu, na prvo mjesto stave ljudski život, prava i dostojanstvo, navodi se u zajedničkoj izjavi o prelazu preko Mediterana specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a za međunarodne migracije i razvoj Pitera Saterlenda; visokog komesara UN-a za izbjeglice Antonia Gutjeresa, generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije Vilijama L. Svinga, i visokog komesara UN-a za ljudska prava Zeida Ra’ada Al Huseina.

"Evropska unija temelji se na osnovnim načelima humanosti, solidarnosti i poštovanja ljudskih prava. Apelujemo na države članice EU da pokažu svoje moralne i političke rukovodstvene vrijednosti prilikom usvajanja sveobuhvatnog inovativnog akcionog plana, koji će biti skoncentrisan na tim vrijednostima".

Kako se dodaje, odgovor Evropske unije treba da ide dalje od sadašnjeg minimalističkog pristupa sadržanog u Migracionom planu od 10 tačaka, koji je EU objavila u ponedjeljak, a koji se fokusira prvenstveno na zaustavljanje dolazaka migranata i izbjeglica na njihove obale.

"Kao najvažniji princip, sigurnost, potrebe za zaštitom i ljudska prava svih migranata i izbjeglica treba da budu u prvom planu u odgovorima EU. Lideri EU moraju gledati mimo sadašnje situacije i blisko sarađivati kako sa tranzitnim tako i sa zemljama porijekla kako bi se ublažila stradanja migranata i izbjeglica i na sveobuhvatniji način radilo na rješavanju brojnih faktora koji ih nagone da spas potraže u takvim očajničkim putovanjima preko mora".

Sprečavanje dolazaka, kako se dodaje u saopštenju, samo po sebi neće riješiti pitanje neregularnih migracija, ali bi moglo povećati rizike i zlostavljanja s kojima se suočavaju migranti i izbjeglice.

Pozvaju na hrabru, zajedničku akciju usmjerenu ka proširenju opsega mjera koje se razmatraju, a koje bi trebale sadržati:

  • Hitno uspostavljanje snažne, proaktivne operacije potrage i spašavanja, pod vođstvom država i sa svim potrebnim resursima na raspolaganju, slično operaciji Mare Nostrum u smislu kapaciteta i s jasnom misijom spašavanja života.
  • Stvaranje dovoljno kanala, kao alternativa krijumčarenju ljudi, za sigurne i redovite migracije, i za migrante s niskom stručnom spremom, kao i za osobe kojima je nužno spajanje porodice, mogućnost, gdje je potrebno, pristupa međunarodnoj zaštiti.
  • Davanje čvrste obaveze na prihvat, uz vec postojeće kvote, značajno većeg broja izbjeglica putem shema preseljenja na nivou EU, i to u razmjeru koji bi zaista imao osjetan efekt, u kombinaciji s drugim legalnim mogućnostima da izbjeglice pronađu sigurnost.
  • Jačanje mjera podrške onim zemljama koje prihvataju najviše pridošlica (Italija, Malta, Grčka) i pravedniju raspodjelu odgovornosti u cijeloj Evropskoj uniji za spašavanje života i zaštitu svih onih kojima je pomoć potrebna.
  • Borbu protiv govora rasizma i ksenofobije kojim se demonizuju migranti i izbjeglice", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Bonus video: