Papa će prije SAD posjetiti Kubu

Papa Franjo će se obratiti Kongresu, sastati sa predsjednikom SAD Barakom Obamom u Bijeloj kući u Vašingtonu, obratiti se u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i prisustvovati jednom crkvenom mitingu za porodicu u Filadelfiji. Franjo će biti treći papa koji će posjetiti Kubu
1 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2015. 14:50h

Papa Franjo posjetiće Kubu, prije nego što stigne u SAD posljednje sedmice septembra, potvrdio je Vatikan.

Portparol Vatikana, velečasni Federiko Lombardi nije htio novinarima da iznese više detalja o posjeti Kubi rimokatoličkog poglavara, niti tačan datum.

Papi se pripisuje da je pomogao da SAD i Kuba postignu istorijski preokret u odnosima time što je pisao liderima zemalja, a Vatikan je i ugostio njihove delegacije na konačnim pregovorima.

Papina posjeta Kubi biće njegov način da podstakne taj proces, ocjenjuje agencija AP.

Prema najavi, Franjo bi trebalo da posjeti tri američka grada, a početak turneje biće oko 23. septembra.

On će se obratiti Kongresu, sastati sa predsjednikom SAD Barakom Obamom u Bijeloj kući u Vašingtonu, obratiti se u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i prisustvovati jednom crkvenom mitingu za porodicu u Filadelfiji.

Franjo će biti treći papa koji će posjetiti Kubu.

Jovan Pavle Drugi je tokom posjete Kubi 1998. rekao da bi Havana "trebalo da se otvori prema svijetu, i svijet će moći da se otvori prema Kubi".

Uslijedila je posjeta bivšeg pape Benedikta šesnaestog 2012, koji je tada ponovio dugogodišnji stav Vatikana da je američki embargo toj ostrvskoj karipskoj zemlji nepravedan i da samo šteti najranjivijima u njoj.

I Franjo je, kada se radi o Kubi, govorio protiv američkog embarga, ali je i osudio socijalizam.

Bonus video: