Južna Afrika: Najmanje 11 uhapšenih zbog ksenofobnog nasilja

U Južnoj Africi, zemlji s oko 50 miliona stanovnika, živi pet miliona stranaca. Stranci se obično optužuju za ilegalni boravak u zemlji, a pošto se većina njih bavi trgovinom, mnogi meštani smatraju da zbog njih ne mogu da se bave tim poslom i dovoljno zarađuju
0 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2015. 14:54h

Najmanje 11 osoba uhapšeno je u Johanesburgu zbog sumnje da su učestvovale u nedavnim ksenofobnim napadima, javila je južnoafrička državna televizija.

Osumnjičeni su uhapšeni u zajedničkoj operaciji policije i vojske koja je od juče raspoređena u Aleksandri, predgrađu Johanesburga.

Za više od tri nedjelje nasilja izazvanog ksenofobnim uvjerenjima, u Južnoj Africi je poginulo sedmoro ljudi, dok je 5.000 ljudi pobjeglo iz svojih kuća.

U Južnoj Africi, zemlji s oko 50 miliona stanovnika, živi pet miliona stranaca.

Stranci se obično optužuju za ilegalni boravak u zemlji, a pošto se većina njih bavi trgovinom, mnogi meštani smatraju da zbog njih ne mogu da se bave tim poslom i dovoljno zarađuju.

Pod diplomatskim pritiskom da se ne ponovi ksenofobno nasilje iz 2008. godine kada su ubijene 62 osobe, predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma je u subotu posjetio logor u kojem su utočište našli stranci proterani iz grada Durbana.

U Aleksandri, gdje je registrovana najveća stopa nasilja, živi oko 400.000 stanovnika, a stranci drže gotovo sve trgovinske radnje.

Bonus video: