Lavrov: Ukidanje sankcija Iranu odgovara Rusiji

Lavrov je to rekao odgovarajući na pitanje zašto Moskva pomaže Teheranu da se izbavi od sankcija ako to može da obori cijenu nafte i bude nepovoljno, prenio je TAS S
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2015. 06:19h

Ukidanje sankcija Iranu u potpunosti odgovara interesima Rusije i biće korisno za bilateralne ekonomske odnose, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Iran je davnašnji partner Rusije, u osnovi naših odnosa je tradicija prijateljstva i dobrosusjedstva. Uvjereni smo da će smanjenje napetosti oko Irana biti korisno za dvostrane trgovinsko-ekonomske odnose i, u skladu s tim, donijeti osjetne pogodnosti Rusiji", rekao je Lavrov u intervjuu listu "Argumenti i fakti".

Lavrov je to rekao odgovarajući na pitanje zašto Moskva pomaže Teheranu da se izbavi od sankcija ako to može da obori cijenu nafte i bude nepovoljno, prenio je TAS S.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je da ne postoje nikakve zabrane Savjeta bezbjednosti UN za izvoz iranske nafte i gasa i da ih "Teheran i sada prodaje državama koje se ne boje nelegitimnih zapadnih restrikcija, a i onima koji su uspjeli da se 'sporazumno' dogovore sa Vašingtonom".

"Region Bliskog istoka i sjevera Afrike sada doživljava period velikih potresa, vezanih, između ostalog, i za aktiviranje ekstremističkih i terorističkih snaga, sa jačanjem međuetničkih i međukonfesionalnih nesuglasica", rekao je Lavrov, dodajući da je "požar zahvatio Siriju, Irak, Jemen, Libiju" i da je "nemirno u mnogim drugim zemljama".

Prema njegovim riječima, pogoršavanje stanja moglo bi imati veliki negativan uticaj na međunarodnu stabilnost i interese mnogih zemalja, uključujući Rusiju, čije su "južne granice sasvim blizu".

Lavrov je, takođe, rekao da Moskva "dosledno povlači poteze za političko rešavanje konfliktnih situacija i rešenje mnogobrojnih problema regiona i doprinosi uspjehu odgovarajućih multilateralnih napora".

Bonus video: