BEZBJEDNOSNI RIZIK

Le Drian: Ofanziva na Idlib bi džihadiste mogla "raspršiti" po Evropi

Upozoravajući na opasnost humanitarne katastrofe u provinciji u kojoj boravi oko tri miliona ljudi, le Drian je rekao da primer Alepa, pobunjeničkog uporišta koje je vojska oslobodila u decembru 2016, neće biti "ništa u poređenju s užasom koji Idlib može predstavljati"
1 komentar(a)
Žan Iv Le Drian, Foto: Reuters
Žan Iv Le Drian, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2019. 08:59h

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drian upozorio je danas da će ofanziva sirijske vojske u provinciji Idlib imati direktne posljedice po bezbjednost Evrope zbog rizika od raspršivanja hiljada džihadista koncentrisanih u tom području.

"Postoji bezbjednosni rizik jer u tom području ima mnogo džihadista, većinom pripadnika al-Kaide, između 10.000 i 15.000 koji bi sutra mogli da ugroze našu bezbjednost. Oni bi mogli da se rasprše ako do sirijske i ruske ofanzive dodje u uslovima o kakvima razmišljamo", rekao je šef francuske diplomatije. On je ocijenio da je među džihadistima "nekoliko desetina" Francuza.

Upozoravajući na opasnost humanitarne katastrofe u provinciji u kojoj boravi oko tri miliona ljudi, le Drian je rekao da primer Alepa, pobunjeničkog uporišta koje je vojska oslobodila u decembru 2016, neće biti "ništa u poređenju s užasom koji Idlib može predstavljati".

Savet bezbjednosti UN se danas ponovo sastaje da bi se razgovaralo o Idlibu.

Le Drian je izrazio zabrinutost i zbog mogućih hemijskih napada u toj provinciji, ponovio francusku "crvenu liniju" i zaprijetio novim udarima na sirijske snage ako dođe do upotrebe hemijskog oružja.

"Čini se da postoji određena psihološka priprema s ruske strane za upotrebu hemijskog oružja, za šta bi bile okrivljene terorističke grupe", izjavio je on.

Rusija je danas ponovila da sirijski pobunjenici pripremaju inscenirani napad hemijskim oružjem.

Le Drian je i Rusiji uputio upozorenje, ocijenivši da Moskva ofanzivom više gubi nego što dobija.

"Ako Rusija odbaci svoj angažman za stabilizaciju u Idlibu, dolazi u opasnost da se nađe potpuno sama poslije katastrofe čije posljedice će snositi", rekao je le Drian.