Jemen Bombardovano skrovišta oružja

Na meti je bilo skrovište oružja u planinskim predgrađima Sane, koje je tokom tronedjeljne vazdušne kampanje gađano nekoliko puta
0 komentar(a)
Sana skladište oružja, Foto: Beta/AP
Sana skladište oružja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.04.2015. 12:57h

Bombardovanje skrovišta oružja u glavnom jemenskom gradu Sani izazvalo je danas masovne eksplozije u kojima je poginuo jedan televizijski voditelj, članovi njegove ekipe povrijeđeni, a tresli su se prozori i stanovnici bježali u skloništa.

To su najsnažnije eksplozije koje su potresle Sanu od kako su prošlog mjeseca počeli vazdušni udari međunarodne koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, protiv šiitskih pobunjenika Hutija.

Televizijska mreža naklonjena pobunjenicima El Masirah prenijela je da je 10 ljudi poginulo, a desetine su ranjene u bombardovanju. Ti podaci nisu mogli da budu potvrđeni nezavisno, navodi agencija AP.

Gradom je odjekivala i snažna protivvazdušna paljba.

Na meti je bilo skrovište oružja u planinskim predgrađima Sane, koje je tokom tronedjeljne vazdušne kampanje gađano nekoliko puta.

Neimenovani jemenski zvaničnik naveo je da su ratni avioni oštetili djelove planine, u nadi da će otkriti i uništiti rakete "skad".

Saudijska Arabija i njeni saveznici počeli su 26. marta vazdušne udare na položaje Hutija u Jemenu, koji su u septembru osvojili Sanu i velike djelove zemlje, uz pomoć bezbjednosnih snaga lojalnih bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu.

Zapadne zemlje i sunitske arapske zemlje navode da Huti dobijaju naoružanje od Irana, što i Teheran i pobunjenici poriču, mada je Iran obezbjeđivao političku i humanitarnu pomoć toj grupi.

Bonus video: