U Liban stigao prvi kontingent francuskog oružja

Libanski ministar odbrane Samir Mokbel rekao je da je "libanska pobjeda nad terorizmom, pobjeda za sve zemlje kojima prijeti terorizam"
68 pregleda 0 komentar(a)
američki helikopter, Foto: Shutterstock
američki helikopter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2015. 09:10h

Libanska vojska zvanično je danas primila prvi kontingent francuskog oružja, prvi dio isporuke vrijednosti tri milijarde dolara koju finansira Saudijska Arabija, javljaju izvještači Frans presa.

Oružje je namijenjeno za pomoć libanskoj vojsci da bi se spremnije suočila sa prijetnjom islamskih ekstremista iz Sirije.

Isporuka je izvršena na ceremoniji u bazi Vazduhoplovstva u Bejrutu, u prisustvu francuskog i libanskog ministra odbrane, Žan-Iva Le Driana i Samira Mokbela.

Le Drian rekao je da je prema sporazumu sa Saudijskom Arabijom planirano da se isporuče desetine oklopnih vozila, šest transportnih helikoptera, tri ratna broda i druge vrste oružja do proljeća 2019. godine. Takođe je predviđeno da francuski vojnici obučavaju libanske trupe.

Francuska i Saudijska Arabija žele da ovim ugovorom o isporuci oružja doprinesu stabilnosti Libana koja je i dalje osjetljiva poslije 15 godina građanskog rata (1975-1990) i dubokih vjerskih podjela. Liban je suočen s upadima ekstremista Islamske države ili Al-Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide.

Francuski ministar je rekao da je Liban podvrgnut do sada neviđenom pritisku ekstremista Islamske Države i grupe Al Nusra, zbog čega je kontroliša granice od vitalnog značaja za bezbjednost.

"U tom kritičnom kontekstu važno je bilo da se saveznici Libana mobilizuju da doprinesu njegovoj stabilnosti", rekao je on.

Libanski ministar odbrane Samir Mokbel rekao je da je "libanska pobjeda nad terorizmom, pobjeda za sve zemlje kojima prijeti terorizam".

Bonus video: