Baltimor: Preminuo Afroamerikanac kome je policija slomila vratni pršljen

"Tokom hapšenja zbog djela koje nije počinio, a za koje nijesu imali opravdanje osim činjenice da se radi o crncu koji bježi, Grejeva kičma je praktično slomljena u predjelu vrata", izjavio je na konferenciji za štampu advokat porodice Grej Vilijam Marfi Džunior
70 pregleda 1 komentar(a)
Baltimor, protest, Foto: Beta-AP
Baltimor, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.04.2015. 08:35h

Afroamerikanac Fredi Grej, koji je tokom hapšenja prošle nedjelje u Baltimoru zadobio teške povrede vrata, preminuo je sinoć, što je izazvalo proteste u tom američkom gradu.

U SAD se u posljednje vrijeme dogodio čitav niz incidenata u kojima su policajci ubili nenaoružane Afroamerikance što, prema kritičarima, dokazuje rasne predrasude u policiji i preveliku upotrebu smrtonosne sile prilikom kontakta sa osumnjičenima, prenijela je agencija AFP.

Greja (25) je 12. aprila zaustavila policija, a tokom hapšenja mu je nekako slomljen jedan vratni pršljen, pišu lokalni mediji, navodeći da policija nije saopštila kako je mladić povrijeđen, niti zašto je uhapšen.

"Tokom hapšenja zbog djela koje nije počinio, a za koje nijesu imali opravdanje osim činjenice da se radi o crncu koji bježi, Grejeva kičma je praktično slomljena u predjelu vrata", izjavio je na konferenciji za štampu advokat porodice Grej Vilijam Marfi Džunior.

Sinoć se poslije vijesti o smrti Greja oko 100 lokalnih stanovnika i aktivista okupilo ispred lokalne policijske stanice, zahtijevajući više informacija o incidentu.

Gradonačelnica Baltimora Stefani Rolings-Blejk je izjavila da vlasti istražuju taj incident.

"Želim da građani tačno znaju šta se dogodilo i, ukoliko bude potrebno, obezbijediću da počionici odgovaraju za to djelo", istakla je ona.

Bonus video: