Njujork sprema odbranu za male radnje od velikih lanaca

Iznajmljivanje najboljih, na Petoj aveniji, za posljednjih pet godina je poskupilo za 50 odsto, na 6,2 miliona dolara godišnje za lokal veličine prosječnog kafea
76 pregleda 1 komentar(a)
Njujork, Foto: Shutterstock
Njujork, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2015. 06:37h

U Njujorku, koji sve više postaje grad velikih trgovinskih lanaca, jačaju zahtjevi za spasavanje malih, tradicionalnih radnji.

Lokalni njujorški kafei se za opstanak bore sa 280 iz lanca "Starbaks" i sa još 350 iz lanca "Dankin donat", radnje koje prodaju sendviče su pod pritiskom 460 iz lanca "Sabvej", a svim malim prodavnicama prijeti opasnost da koliko sjutra postanu lokali neke od banaka.

Usred skoka kirije za poslovni prostor i propasti široko poznatih malih radnji, aktivisti i gradski odbornici predlažu novu politiku cijena i novu strategiju sklapanja ugovora o iznajmljivanja lokala za male privrednike, da bi se očuvao lik grada.

"Za mene, lik Njujorka je ono što se tu prodaje. Grad trgovinskih lanaca ne bi bilo privlačan ni za stanovnike, ni za posjetioce", rekla je predsjednica Opštine Menhetn, Gejl Bruer (Gale Brewer) koja se zalaže za promjenu gradske politike.

"Jeste, svi odu na Tajms skver, ali se oduševe tek kada dođu u Malu Italiju ili u Čajnataun - jer to je Njujork", kaže ona.

Ali, u gradu u kojem su se decenijama toliko puta mijenjali i politika prema malim firmama, i kirije, već samo pominjanje spasavanja malih radnji izazvalo je spor između onih koji osjećaju da je ugrožena posebnost Njujorka, i onih koji smatraju da je promjena aktera trgovine samo pokazatelj djelovanja tržišta.

Za doktora Sema Šelanskog, jedan od vrhunaca Njujorka su radnje kakva je "Perl river mart" - svaštarnica s robom iz Kine. Ali, vlasnik te radnje je nedavno najavio njeno zatvaranje poslije 44 godine rada na raznim mjestima, jer cijena iznajmljivanja sadašnjeg lokala u Sohou treba da ove godine poraste sa 110.000 dolara na više od 500.000 dolara mjesečno.

"Tako nestaje ono što čini Njujork jedinstvenim i živopisnim", rekao je Šelanski, redovni posjetilac iz Kolorada.

Ali, za vlasnike i agente nekretnina, eksplozivan rast privrede grada koji privlači velike lance, koristi i stanovnicima i posjetiocima, te vlast ne treba ni da pokušava da jedne štiti više nego druge.

"Tržište će diktirati da li će opstati 'bakina i dekina' radnja. Ako se umiješamo, naškodićemo privredi Njujorka", rekao je Stiven Spinola, predsjednik gradskog Odbora za nekretnine, glavne grupe vlasnika lokala.

Drugi odbacuju takvo rezonovanje i traže da se olakša produžavanje važenja ugovora onih koji već iznajmljuju poslovni prostor, da bi se otežalo širenje trgovinskih lanaca.

Neke od najskupljih nekretnina svijeta su u Njujorku. Iznajmljivanje najboljih, na Petoj aveniji, za posljednjih pet godina je poskupilo za 50 odsto, na 6,2 miliona dolara godišnje za lokal veličine prosječnog kafea.

Vlasnici lokala na Menhetnu prosječno traže 94 dolara za kvadratnu stopu (9.400 dolara za kvadratni metar) godišnje, što je triput više nego u San Francisku, a i do deset puta više nego u drugim velikim i takođe posjećenim gradovima SAD.

Veliki trgovinski lanci se već šest godina snažno šire Njujorkom i prošle godine su došli do novih 7.473 lokala, te mali privrednici veoma teško nalaze prostor za rad.

Taj problem koji mijenja lice grada, postao je toliki, da se na internetu vodi kampanja "Spasi Njujork" (Save NYC) uz potresne priče o zatvaranju mnogima omiljenih radnji i popularnih kafana.

Jedan popularan lokal s pljeskavicama na Menhetnu, "Big Niks", zatvorio se 2013. poslije 51 godine uspješnog rada, prodavnica ploča i CD-ova "Koloni mjuzik", na Tajms skveru, poslije 64 godine nije opstala uprkos ogromnom broju posjetilaca i kupaca, a kafe na Menhetnu "Sabvej in" je bitku s cijenom kirije izgubio lane, poslije 78 godina rada.

Gradska Uprava za malu privredu kaže da "procjenjuje niz mogućih novih programa i strategija" za pomoć malim privrednicima da opstanu pod pritiskom cijena iznajmljivanja nekretnina i pod drugim teškoćama. Gradska uprava Njujorka već im nudi bespratnu pravnu pomoć, pomoć pri dobijanju kredita i subvencije.

Strategija jedne porodične radnje s igračkama, "Vest sajd kids", svodi se na nadu da će ostati u lokalu na Menhetnu za koji, srećom, već 34 godine kirija raste samo umjereno. Vlasnica, Dženifer Bergman kaže da ipak razmišlja o selidbi, ali joj se u tom slučaju kirija vjerovatno udvostručila, te, "ako budemo prinuđeni da se se selimo, sasvim ćemo zatvoriti radnju".

Bonus video: