I DALJE BEZ VEĆINE

Izrael: Hercog ponovio da neće u vladu, Netanjahu traži još vremena

"Odmah poslije izbora rekao sam da idemo u opoziciju. To je izbor", istakao je Hercog, izrazivši uvjerenje da će Netanjahu formirati vladu sa 67 desnih poslanika, od ukupno 120 u Knesetu - parlamentu
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 10:52h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražiće od predsjednika Ruvena Rivlina da produži rok za formiranje vlade, jer još nije osigurao većinu za koaliciju.

Netanjahu se u proteklim nedjeljama sastajao sa liderima partija desnice i centra, dok je lider Cionističke unije lijevog centra, Isak Hercog, njegov glavni rival na izborima 17. marta, ponavljao da neće ući u vladu.

"Odmah poslije izbora rekao sam da idemo u opoziciju. To je izbor", istakao je Hercog, izrazivši uvjerenje da će Netanjahu formirati vladu sa 67 desnih poslanika, od ukupno 120 u Knesetu - parlamentu. 

Međutim i pored glatke pobjede na izborima pokazalo se da nema brzog puta do osnivanja koalicione vlade sa tradicionalnim saveznicima Netanjahuovog konzervativnog Likuda, nacionalističkim i vjerskim partijama, navodi Asošijeted pres.

To je podstaklo Netanjahua da razmotri ideju o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i sada su mu potrebne dodatne dvije nedjelje da ispuni zadatak, koji mu je Rivlin povjerio. 

Ukoliko se odluči za koaliciju sa tvrdolinijašima, koje često zove prirodnim partnerima, Netanjahu će imati solidnu parlamentarnu većinu partija gotovo istomišljenika i izbjećiće unutrašnje sukobe poput onih u dosadašnjoj vladi. 

Međutim, takva koalicija partija koje se zalažu za širenje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji i protive mirovnim potezima sa Palestincima, ubrzo će se naći na suprotnoj strani od međunarodne zajednice, u vrijeme kada je Netanjahu već u napetim odnosima s svojim saveznicima zbog mirovnog procesa u zastoju i nuklearnog sporazuma s Iranom, kome s protivi, navodi agencija. 

Vlada jedinstva bi mu pomogla da se odupre međunarodnoj izolaciji. 

Netanjahu je za vrijeme kampanje isključivao mogućnost da udruži snage s Hercogovom Cionstičkom unijom. Netanjahuov Likud osvojio je 30 mandata na izborima, ali njegovi prirodni partneri traže portfelje glavnih ministarstva i dogovora nije bilo u prvobitnom roku od četiri nedjelje da se formira vlada. 

Ako Netanjahuu ne pođe za rukom ni da u produženom roku od dve nedelje formira koaliciju, predsjednik Izraela će nekom drugom povjeriti zadatak. 

Malo njih očekuje da će se to deseti i još se vjeruje u formiranje desničarske vlade. 

Netanjahu je, kako se čini, pri kraju dogovora sa dvije ultraortodokne partije - Šas i Jahadut Hatora, koje traže ministarstva i parlamentarne komitete s velikim budžetima za svoje birače.

On je takođe blizu dogovora sa centrističkom partijom Kulanu, orijentisanu na ekonomiju. Još nije blizu dogovora sa nacionalističkim partijama Jevrejski dom i Izrael naš dom, koje predvode njegovi dugogodišnji saveznici. 

Iako nijesu osvojile puno poslaničkih mandata, obije partije trzaže glavna ministarska mjesta i uticaj koji nije u skladu s njihovom jačinom. 

Zamjenik šefa diplomatije iz Netanjahuovog Likuda Cahi Hanegbi kaže da mogućnost da Hercog uđe u vladu postoji zbog pristupa desničarskih partija. 

"To se pojavljuje samo kao ekstremni scenario čije šanse da se ostvari je posljedica toga što obe ili jedna od tih partija tvrdoglavo odbijaju da pokažu feksibilnost", rekao je Hanegbi za izraelski vojni radio. 

Netanjahuovi savjetnici takođe kažu da je on zabrinut zboog sukoba sa savezncima u SAD i Zapadnoj Evropi, jer bi se moglo desiti da se pojačaju pozivi na sankcije protiv i bojkot Izraela. 

Netanjahu se i ranije udruživao s protivnicima da bi to izbjegao, podsjeća AP. 

Hercog je trenutno pod pritiskom svojih pristalica da ne pruži Netanjahuu političko pokriće i obojica poriču da su se tajno sastali. 

Ipak ne isključuje se mogućnost da on na kraju bude u iskušenju da postane šef diplomatije. Njih dvojica se slažu samo u protivljenju nedavnom okvirnom sporazumu velikih sila s Iranom.

Hercog je rekao da o tom ključnom pitanju nema koalicije i opozicije u Izraelu.