Špigl: Islamska država kao tajna služba, gradi kalifat hladnim kalkulacijama

Njemački časopis kao izvor navodi tajne planove pronađene kod jednog od visokih zvaničnika Islamske države koji je ubijen u vatrenom obračunu 2014. godine
1 komentar(a)
Islamska država Iraka i Levanta, Foto: Beta-AP
Islamska država Iraka i Levanta, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.04.2015. 16:32h

Iako djeluje da samo religijski fanatizam motiviše Islamsku državu, ona više funkcioniše kao tajna služba sa pažljivo planiranim operacijama, piše njemački list "Špigl", a prenosi B92.

U tekstu "Špigla"se ističe da je Islamska država planove za osvajanje Sirije planirala godinama.

Njemački časopis kao izvor navodi tajne planove pronađene kod jednog od visokih zvaničnika Islamske države koji je ubijen u vatrenom obračunu 2014. godine.

U tim planovima pronađene su informacije o planovima strukture ID nalik tajnoj službi, kao i planovi za zauzimanje velikih djelova sirijske teritorije.

"Dio po dio dokument otkriva sofisticiran plan, ali ne za džihad već za izgradnju kalifata hladnim kalkulacijama", navodi se u tekstu.

Organizacione tabele i lanac komande koji su nacrtali vrhunski stratezi, kako se navodi u tekstu, jasno definišu strukturu nalik tajnoj službi sa obavještajnim nadzorom, odsjecima za bezbjednost, zatvorima, divizijama namijenjenim ispitivanju, oružjem, stručnjacima za tehnologiju, kao i šerijatskim sudijama i instruktorima.

Ti dokumetnti, navodi "Špigl", sadrže detalje špijunskih i drugih obavještajnih operacija Islamske države u teritorijama koje ih interesuju.

Osim toga, objašnjava se i kako bi muškarci bili regrutovani u redove ID u ciljnim gradovima i selima kroz jedinice maskirane kao islamski misionarski centri.

Oni bi kasnije obavijestili liderstvo Islamske države o moćnim i uticajnim lokalcijama, njihovim izvorima bogatstva, političkoj orjentaciji ljudi, kao i bilo kakve druge podatke koje bi poslije mogli da iskoriste za ucjene.

"Najpametnije bismo postavili kao šerijatske šeike... Neko vrijeme bismo ih trenirali i poslije poslali“, u tim dokumentima navodi Haji Bakr, čovjek ID koji je navodno smislio plan, a čije pravo ime bilo Samir Abd Muhamed al Khlifavi.

Bonus video: