Iranski general odbija inspekcije u vojnim kompleksima

"Iran neće postati raj za špijune. Nećemo postaviti crveni tepih za neprijatelja", rekao je Salami
0 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2015. 11:44h

General iranske Revolucionarne garde Hosein Salami izjavio je danas da nikakvim nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama međunarodnim inspektorima neće biti dozvoljen pristup vojnim kompleksima.

Salami, zamjenik komandanta Revolucionarne garde, izjavio je za državnu televiziju da bi omogućavanje strane inspekcije u vojnim kompleksima bilo ravno izdaji.

"Iran neće postati raj za špijune. Nećemo postaviti crveni tepih za neprijatelja", rekao je Salami.

Iran i šest svjetskih sila - SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija, postigli su početkom mjeseca okvirnu dogovor o ograničavanju nuklearnog programa Teherana i ublažavanju sankcija Iranu, a konačni sporazum treba da bude postignut do kraja juna.

Prema tom dogovoru, Iran bi trebalo da omogući inspektorima nuklearne agencije UN pristup svim "sumnjivim mjestima", prijavljenim i neprijavljenim nuklearnim postrojenjima.

Sankcije bi bile postepeno ukidane pošto Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdi da Teheran poštuje sporazum. Iranski lideri traže da se sanckije ukinu prvog dana stupanja sporazuma na snagu.

Salami je rekao da bi dozvoljavanje stranim inspektorima da posjete vojnu bazu predstavljalo "okupaciju" i otkrivanje "vojnih i odbrambenih tajni".

"To znači ponižavanje države. Ni u snovima im neće biti dozvoljeno da pregledaju ni najobičniju vojnu ispostavu", rekao je Salami.

Bonus video: