Obama pozvao Grčku da sprovede reforme i smanji birokratiju

"Grčka treba da svojim povjeriocima i onima koji podržavaju njen finansijski sistem dokaže da ulaže napore kako bi samoj sebi pomogla. To zahtijeva donošenje teških odluka a to sada upravo radi Renci", rekao je američki predsjednik
0 komentar(a)
Mateo Renci, Barak Obama, Foto: Reuters
Mateo Renci, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2015. 07:21h

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je Grčku da sprovede vladine i fiskalne reforme poslije sastanka u Bijeloj kući sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem.

"Renci je u pravu. Grčka bi trebalo da sprovede reforme. Trebalo bi da smanji birokratiju i da ima fleksibilnije tržište rada", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji s Rencijem.

Italijanski premijer, koji se nalazi u posjeti Vašingtonu, ranije je pozvao grčku vladu da poštuje obaveze prema Evropskoj uniji.

"Grčka treba da svojim povjeriocima i onima koji podržavaju njen finansijski sistem dokaže da ulaže napore kako bi samoj sebi pomogla. To zahtijeva donošenje teških odluka a to sada upravo radi Renci", rekao je američki predsjednik.

Obama i grčki ministar finansija Janis Varufakis imali su kratak sastanak u Bijeloj kući u okviru svečanosti obilježavanja nezavisnosti Grčke 1830. godine.

Varufakis, koji se nalazi u Vašingtonu gdje je u toku proljećno zasijedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, izrazio je spremnost za sprovođenjem reformi. Te reforme predstavljaju uslov grčkih kreditora za davanje tranše pomoći od 7,2 milijardi eura.

Grčki ministar se suočava sa skepticizmom njemačkog kolege Volfganga Šojblea i sa čvrstom riješenošću generalne direktorke MMF-a Kristin Lagard.

Bonus video: