Al Kaida zauzela vojno skladište oružja u Jemenu

Al Kaida koristi haos u Jemenu da bi zauzela djelove teritorije zemlje u kojoj su šiitski pobunjenici zauzeli sjeverne djelove Jemena
1 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock
oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2015. 19:52h

Ogranak Al Kaide u Jemenu danas je zauzeo vojno skladište s teškim naoružanjem u Mukali na jugoistoku Jemena i zauzela glavni grad provincije Hadramut, javile su svjetske agencije.

"Pripadnici Al Kaide zauzeli su vojno skladište i zaplijenili teško naoružanje uključujući tenkove i topove", izjavio je Frans presu neimenovani lokalni zvaničnik.

Islamisti sada kontrolišu cijeli grad nakon što su zauzeli aerodrom. Vojnici u Mukali su lojalni predsjedniku Abdu Rabou Mansuru Hadiju.

Al Kaida koristi haos u Jemenu da bi zauzela djelove teritorije zemlje u kojoj su šiitski pobunjenici zauzeli sjeverne djelove Jemena.

Pobunjenici pod kontrolom drže Sanu, teritorije u centralnom i zapadnom dijelu Jemena i djelove grada Adena, koji je Hadi morao da napusti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka konflikta u Jemenu je ubijeno gotovo 650 ljudi, a više od 2.000 je ranjeno.

Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom od 26. marta bombarduje položaje šiitskih pobunjenika u Jemenu uz logističku podršku SAD.

Bonus video: