"RUSIJA MORA PRESTATI SA ŠABLONOM BEZOBZIRNOG PONAŠANJA"

Stoltenberg: Nekoliko članica ponudilo NATO-u sajber kapacitete

NATO je izrazio solidrnost sa odlukom holandskih i britanskih vlasti da prozovu Rusiju zbog napada koji, kako je kazao, imaju za cilj da podriju međunarodno pravo i institucije
1 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2018. 13:11h

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je da je nekoliko zemalja članica ponudilo NATO svoje sajber kapacitete.

"Zahvaljujem im. Ovo je veliki korak naprijed. Ovi sajber kapaciteti će nas učiniti snažnim u sajber prostoru kao što smo to na tlu, na moru i u vazduhu. Naravno, ostajemo odbrambena alijansa koja djeluje proporcionalno i u skladu sa mežunarodnim pravom. Takođe napredujemo u postavljanju novih timova podrške z aovu oblast. Ovi timovi će pružiti odgovarajuću pomoć našim zemaljama, da ih pripremi za hibridne napade i za odgovore na njih", kazao je Stoltenberg ja konferenciji za novinare poslije sastanka ministara odbrane u Briselu.

Stoltenberg je kazao da to takođe pokazuje solidarnost Alijanse.

NATO je izrazio solidrnost sa odlukom holandskih i britanskih vlasti da prozovu Rusiju zbog napada koji, kako je kazao, imaju za cilj da podriju međunarodno pravo i institucije.

"Rusija mora prestati sa ovim šablonom bezobzirnog ponašanja koje uključuje upotrebe sile protiv susjeda, pokušaje miješanja u izborne procese i rasprostranjenje kampanje dezinformisanja. Kao odgovor, NATO će nastaviti da jača svoju odbranu i odvraćanje u sajber oblasti", kazao je on.

Dodao je da su pojedine članice uspješno koristile svoje sajber znanje i protiv ISIL-a u Iraku i u Siriji.

Stoltenberg je istakao da su danas imali sastanak sa predstavnicma Evropske unije, na koji su čestvovali pefica evropske diplomatije Federika Mogerini i partneri iz Finske i Švedske.

"Jačamo našu saradnju sa EU na polju sajber odbrane, vojne mobilnosti i borbe protiv hibridnih prijetnji", kazao je on na konferenciji za novinare.