Meksiko: Ukradena radioaktivna materija

Nacionalni koordinator civilne zaštite Luis Felipe Puente je preko svog Tviter naloga upozorio svakoga ko otkrije taj radioaktivni izvor da ga ne dodiruje i da se drži podalje od njega, najmanje 30 metra, kao i da obavijesti nadležne
67 pregleda 0 komentar(a)
Radijacija, Foto: Beta/AP
Radijacija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.04.2015. 08:46h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Meksika saopštilo je danas da je u nekoliko meksičkih država izdalo upozorenje da su lopovi ukrali potencijano smrtonosan radioaktivni materijal za industrijsku radiografiju.

Ukraden je iridijum 192, sa oznakom X-571, koji se nalazio u kontejneru, u jednom kamionu u gradu Kardenasu, na jugu Tabaska, navodi se u saopštenju, koje prenosi AFP.

Ministarstvo je saopštilo da taj materijal može nanijeti trajne povrede osobi koja s njom bude u kontaktu nekoliko minuta, a kroz nekoliko sati blizina bi mogla da bude fatalna, navodi se u upozorenju.

"Ovaj materijal je vrlo opasan za ljude, ako se izvadi iz kontejnera", navelo je Ministarstvo i upozorilo organe civilne zaštite, federalnu policiju, mornaricu i vojsku u državama Tabasko, Kampeće, Ćiapas, Oahaka i Verakruz. Krađu je prijavila kompanija "Garatia radiografika e inhenieria".

Nacionalni koordinator civilne zaštite Luis Felipe Puente je preko svog Tviter naloga upozorio svakoga ko otkrije taj radioaktivni izvor da ga ne dodiruje i da se drži podalje od njega, najmanje 30 metra, kao i da obavijesti nadležne.

Iridijum 192 je radioaktivni element koji može da izazove opekotine, akutne radijacijske bolesti, čak i smrt, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Koristi se za liječenje kancera ili u industrijskim mjeračima, za kontrolu zavarenih šavova.

To je samo najnoviji slučaj krađe radiokativnog materijala u Meksiku. U decembru 2013. godine, lopovi su ukrali kamion sa medicinskim uređajem za liječenje raka sa visokoradioaktivnim kobaltom 60 blizu Meksiko sitija, ali su očigledno bili nesvjesni sadržaja tereta.

Svih pet osumljičenih lopova je preživjelo, pošto su uhapšeni i smješteni u bolnicu. U skorije vrijeme, u februaru, vlasti su otkrile u centralnom Meksiku tri ukradena kamiona, koja su prevozila radiokativni materijal za industrijske svrhe.

Sličan incident se odgodio i u julu 2014. godine, ali bez izazivanja štete po lokalno stanovništvo.