Protesti u SAD protiv policije: "Oživjeti duh Fergusona, nećemo uzmaći"

Okupljenima se najprije obration Nikolas Hajvard, otac trinaestogodišnjaka koji je 1994. godine ubijen u Njujorku
2 komentar(a)
SAD, protest, Foto: Twitter
SAD, protest, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.04.2015. 13:02h

U više od 30 gradova širom SAD, uključujući Njujork, organizovane su demonstracije protiv policijske brutalnosti u znak protesta zbog slučajeva ubistva nenaoružanih crnaca, a u nekima od njih učestvuju i učenici srednjih škola.

Na prvim velikim demonstracijama protiv policijske brutalnosti u Njujorku, od kada su prošle godine ubijena dva pripadnika njujorške policije, juče je uhapšeno najmanje tridesetak ljudi, a dva policjaca su napadnuta.

Demonstracije je organizovala Mreža protiv masovnog hapšenja a počele su u 14 časova na Union skveru čitanjem imena ljudi koje su ubili policajci.

Okupljenima se najprije obration Nikolas Hajvard, otac trinaestogodišnjaka koji je 1994. godine ubijen u Njujorku.

"Borim se za ponovono otvaranje ovog predmeta već dvadeset godina i nastaviću da se borim," rekao je on, prenose njujorški mediji.

Demonstranti su se zatim uputili ulicom Brodvej ka sjedištu njujorške policije na donjem Menhetnu, ali im je policija prepriječila put pa su se neki od njih odvojili i krenuli u povorci ka Bruklinskom mostu.

Tamo su prošli drugu policijsku barikadu ali nekoliko učesnika, koji su sa trotoara sišli na kolovoz i zaustavili saobraćaj, odmah je uhapšeno. Policija je, zatim, prema lokalnim medijima, nastavila da hapsi grupe demonstranata u Bruklinu.

Istovremeno, policijski izvori tvrde da su dva pripadnika njujorške policije napadnuta tokom protesta, a da se jedan koji nije bio na dužnosti potukao sa demonstrantima koji su mu blokirali auto.

"Izvještaji da su dva pripadnika njujorške policije napadnuta, podsjećaju nas da su ovdje u Njujorku prijetnje ili nasilje protiv policije neprihvatljivi i da neće biti tolerisani", saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Njujorka.

Demonstranti u međuvremenu tvrde da je policja njih takođe napdala, a mediji prenose video zapis fizičkog sukoba između policije i demonstranata na Bruklinskom mostu.

Karl Disk, osnivač mreže koja je organizovala protest, kaže da je marš imao za cilj da "oživi duh Fergusona," i da pokaže da građani neće "uzmaći."

U protestima koji su počeli ispred gradske vijećince u Oklandu u Kaliforniji, učestvovali su i učenici iz nekoliko škola koji su zbog toga napustili nastavu.

Oni su se u povorci na kratko zaustavili ispred Oklandske gimnazije tražeći da razgovarju sa direktorom koji je prijetio da će suspendovati učenike koji odu na protest.

Jedan od njih rekao je da su mu roditelji javili za prijetnju i da je njegovih osam drugara iz razreda odlučilo da se vrati na časove, ali da on nije zabrinut.

"Došao sam da uradim ono što smatram ispravnim," rekao je on.

Početkom aprila, bijeli policajac iz Južne Karoline uhapšen je i optužen za ubistvo pošto je pokazan video kako osam puta puca u leđa 50-godišnjem crncu koji je bježao.

To ubistvo koje je započelo običnim saobraćajnim prekršajem, ponovo je otvorilo pitanje povjerenja između bijele policije i manjinske crne zajednice u SAD-u poslije serija smrti nenaoružanih crnaca - Majkla Brauna u Fergusonu i Erika Garnera na Stejten Ajlandu u Njujorku.

Bonus video: