SpaceX opet nije uspio: Raketa Falcon 9 se prevrnula

U januaru su takođe stigli do platforme u okeanu, ali tada su imali preveliku brzinu i nijesu imali goriva da bi stabilizovali raketu
2 komentar(a)
Lansiranje rakete, Foto: Reuters
Lansiranje rakete, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2015. 08:46h

Privatna kompanija SpaceX lansirala je u utorak uveče kapsulu Dragon s opremom prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali opet im nije uspjelo da spuste raketu Falcon 9 na platformu u Atlantiku, prenosi portal 24sata.hr.

Kamere su snimile spuštanje rakete prema platformi, a sve je izgledalo dobro do trenutka u kojem izgleda kao da je otišla s pravilne putanje.

Inženjer Elon Mask je na Tviteru napisao kako je slijetanje bilo dobro, ali da se zbog prevelike lateralne brzine odmah prevrnula.

U januaru su takođe stigli do platforme u okeanu, ali tada su imali preveliku brzinu i nijesu imali goriva da bi stabilizovali raketu.

Izuzetno izazovno slijetanje i ranije su iz SpaceX opisali kao da pokušavate balansirati dršku od metle na ruci usred oluje.

No, uspiju li neka u svom naumu da raketu koriste više puta, letovi u svemir mogli bi drastično pojeftiniti. Sljedeću priliku za testiranje rakete imaće već kod sljedeće misije u junu.

Bonus video: