Pentagon: Ekshumiraće se ostaci poginulih u napadu na Perl Harbor

Poslije napada Japana na američku vojnu bazu u Perl Harboru, luci u Havajskom arhipelagu, SAD su se uključile u Drugi svjetski rat
0 komentar(a)
Perl HArbor, grob, Foto: Beta-AP
Perl HArbor, grob, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.04.2015. 08:27h

Posmrtni ostaci gotovo 400 američkih mornara i marinaca poginulih u napadu japanske vojske na Perl Harbor 7. decembra 1941. će biti ekshumirani, kako bi mogli da budu identifikovani i zatim pojedinačno sahranjeni, saopštio je danas Pentagon.

Poginuli mornari i marinci su se nalazili na bojnom brodu "US S Oklahoma" kad su ga 1941. godine pogodila japanska torpeda, a njihova tijela su pokopana u zajedničku grobnicu na Havajima, prenio je britanski Bi-Bi-Si.

Dosad je identifikovano samo 35 od ukupno 429 mornara i marinaca koji su poginuli u japanskom napadu na brod "Oklahoma", a novim naporima za identifikaciju će značajno doprinijeti napredak ostvaren na polju forenzičke nauke i DNK analize, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

Poslije napada Japana na američku vojnu bazu u Perl Harboru, luci u Havajskom arhipelagu, SAD su se uključile u Drugi svjetski rat.

Vojni brod "Oklahoma" je bio jedan od nekoliko američkih brodova koji se našao na meti japanskih podmornica i bombardera u iznenadnom napadu 7. decembra 1941. godine, u kojem je poginulo više od 2.400 ljudi.

Bonus video: