Iran: Nastavak pregovora 21. aprila

Za razliku od Teherana, zapadne zemlje, na čelu sa SAD, traže postepeno ukidanje sankcija Iranu, u zavisnosti od izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju
0 komentar(a)
iran, Foto: Reuters
iran, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 16:29h

Iran i šest svjetskih sila nastaviće 21. aprila pregovore o konačnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu čiji je rok kraj juna, izjavio je danas šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

"Iran, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i predstavnici šest svjetskih sila, nastaviće u utorak, 21. aprila pregovore o konačnom sporazumu", rekao je Zarif koji se nalazi u posjeti Madridu.

Zarif je naveo da je Iran spreman da učini "nepovratne korake" u postizanju sporazuma ukoliko druga strane sprovede iste mere.

Iran i Grupa Pet plus jedan (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) su drugog aprila u Lozani postigli okvirni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, kojim se sprečava mogućnost da Teheran proizvede atomsko oružje.

Dvije strane ne slažu se, međutim, u pogledu datuma ukidanja ekonomskih sankcija Iranu.

Za razliku od Teherana, zapadne zemlje, na čelu sa SAD, traže postepeno ukidanje sankcija Iranu, u zavisnosti od izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju.

To tijelo UN trebalo bi da prethodno potvrdi da se Teheran drži postignutog sporazuma.

Bonus video: