U napadima u Jemenu poginulo 16 šiitskih pobunjenika

U eksploziji bombe postavljene na motocikl u Huti, centralnom gradu pokrajine Ladž, poginulo je 10 i povrijeđeno 12 pobunjenika
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 12:04h

Šesnaest šiitskih pobunjenika poginulo je u sukobima na jugu Jemena, saopštili su vojni izvori.

U eksploziji bombe postavljene na motocikl u Huti, centralnom gradu pokrajine Ladž, poginulo je 10 i povrijeđeno 12 pobunjenika.

U zasjedi pristalica jemenskog predsjednika Abeda Raba Mansura Hadija, sjeverno od Hute, ubijeno je šest pobunjenika a jedan je povrijeđen.

U Adenu, drugom po veličini gradu u Jemenu, žestoke ulične borbe su se vodile cijelu noć u više kvartova, između Hadijevih pristalica i boraca lojalnih bivšem predsjedniku Aliju Abdalahu Salehu.

Pobunjenici pod kontrolom drže Sanu, teritorije u centralnom i zapadnom dijelu Jemena i djelove Adena, odakle je pobegao predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom od 26. marta svakodnevno izvodi vazdušne udare na pozicije šiitskih pobunjenika Huta.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka konflikta u Jemenu je ubijeno 650 ljudi, a više od 2.000 je ranjeno.

Bonus video: