Izrael: Sporazum o nuklearnom programu vojno ojačava Iran

"Umjesto zahtjeva da Iran obustavi terorističke aktivnosti koje izvodi na Bliskom istoku i širom svijeta, sada mu se dozvoljava da se naoružava unaprijeđenim oružjem, koje će samo povećanti njegovu agresiju," izjavio je sinoć izraelski ministar Juval Stajnic
0 komentar(a)
S-300 rakete, Foto: BetaAP
S-300 rakete, Foto: BetaAP
Ažurirano: 14.04.2015. 09:57h

Izrael je upozorio da odluka Rusije da ukine zabranu isporuke odbrambenog sistema S-300 Iranu dokazuje da će nuklearni sporazum samo vojno ojačati tu zemlju.

"Umjesto zahtjeva da Iran obustavi terorističke aktivnosti koje izvodi na Bliskom istoku i širom svijeta, sada mu se dozvoljava da se naoružava unaprijeđenim oružjem, koje će samo povećanti njegovu agresiju," izjavio je sinoć izraelski ministar Juval Stajnic, zadužen za strateške poslove.

Kremlj je saopštio da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se okončava samonametnuta zabrana isporuke raketnog sistema S-300 Iranu, nakon što je Moskva poništila ugovor o tome 2010. godine pod pritiskom Zapada, prenose izraelski mediji.

SAD i Izrael su lobirali da Rusija blokira prodaju tih raketa, upozoravajući da bi one mogle biti upotrijebljene da zaštite iranska nulearna postrojenja od mogućih budućih vazdušnih udara.

Stajnic smatra da je odluka Rusije da ukine zabranu znak koliko je opasan dogovor svjetskih sila s Iranom.

"To je direktan rezultat legitimiteta koji Iran dobija od nuklearnog sporazuma, a koji se s njim sklapa. To takođe dokazuje da će ekonomski zamajac u Iranu, koji će nastati nakon ukidanja sankcija, biti eksploatisan za naoružavanje, a ne za dobrobit iranskog naroda", rekao je Stajnic.

SAD smatraju da će taj sporazum doprinijeti da region bude bezbjedniji jer će obuzdati iranski nuklearni program produženjem vremena za razvoj nuklearnog oružja.

U telefonskom razgovoru s izraelskim novinarima, državni podsekretar SAD za politička pitanja Vendi Šerman, koja predvodi američki pregovarački tim u pregovorioma s Iranom, rekla je da vojni udar protiv Islamske Republike ne bi eliminisao nuklearni program te zemlje, već bi ga samo unazadio za nekoliko godina.

Ona je istakla da je okvirni sporazum postignut nedavno s Iranom najbolja opcija da se toj zemlji onemogući proizvodnja nuklearnog oružja u dužem periodu.

Izrael vjeruje da je najbolja opcija nastavak sankcija.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je sinoć šta bi se moglo desiti s Iranom kada jednom sankcije budu ukinute.

"Iran dobija legitimitet da nastavi te akcije i kada se sankcije ubrzo ukinu, ako zaista sporazum bude odobren, dobiće milijarde dolara da finansira svoj rat i mašine terorizma s međunarodnim legitimitetom", rekao je Netanijahu.

"Pred našim sopstvenim očima uobličava se apsurdna realnost u kojoj ključ naše sudbine i budućnost Bliskog istoka može biti isporučena u ruke fanatičnog iranskog režima", rekao je izraelski premijer, dodavši da je sporazum pun rupa i da neće osigurati regionalnu stabilnost.

Izrael vjeruje da Iran i dalje namjerava da napravi nuklearnu bombu

Bonus video: