Nestale prije godinu dana: Svijet maršira za otete nigerijske djevojčice

Organizacija "Amnesti internešnel" (AI) saopštila je da je od početka prošle godine oteto 2.000 djevojčica i žena, koje upotrebljavaju kao seksualne robinje, borce ili kuvarice
63 pregleda 0 komentar(a)
Nigerija, protest, Boko Haram, Foto: Reuters
Nigerija, protest, Boko Haram, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 09:37h

Novoizabrani predsjednik Nigerije Muhamadu Buhari izjavio je danas da će njegova vlada učiniti sve kako bi pronašla i vratila kući više od 200 učenica, koje su u prije tačno godinu dana iz internata u gradu Čibok u saveznoj državi Borno na sjeveroistoku Nigerije oteli pripadnici islamističke grupe Boko haram.

U glavnom gradu Abudži biće održan marš u kom će učestvovati 219 devojčica, koliko ih se i dalje vodi kao nestalo, a slične manifestacije planiraju se i u svijetu, uključujući London i Vašington.

"Ne znamo da li djevojčice iz Čiboka mogu da budu spašene. Njihovo mjesto boravka i dalje je nepoznato. Koliko god želio, ne mogu da obećam da ćemo ih pronaći", rekao je Buhari a prenosi AFP.

Nekoliko učenica uspjelo je da pobjegne iz zatočeništva, ali se i dalje više od 200 njih smatra nestalima.

Bi-Bi-Si (BBC) prenosi izjavu jedne od tamošnjih žiteljki da je prije tri nedjelje vidjela približno 50 otetih djevojčica obučenih po muslimanskim običajima u pratnji ekstremista, u provinciji Gvoza na sjeveroistoku zemlje, ali se one i dalje nalaze u rukama islamista.

U maju prošle godine policija Nigerije saopštila je da će sa 300.000 dolara nagraditi informaciju koja će pomoći oslobađanje djevojčica, ali se o njihovoj sudbini i dalje ništa ne zna.

Prvobitno se smatralo da je nestalo približno 230 njih, ali se ispostavilo da su neke od njih uspjele da pobjegnu.

Mjesec dana poslije napada u Čiboku, lider Boko harama Abdubakar Šekau rekao je da su učenice "preobraćene u islam i udate".

Ta izjava pojačala je strahovanje aktivista za zaštitu ljudskih prava da ekstremisti koriste djevojčice kao seksualne robinje.

Organizacija "Amnesti internešnel" (AI) saopštila je da je od početka prošle godine oteto 2.000 djevojčica i žena, koje upotrebljavaju kao seksualne robinje, borce ili kuvarice.

AI navodi da su djevojčice iz Čiboka manja grupa među otetima.

Izvještaj zaštitnika ljudskih prava temelji se na svjedočenjima blizu 200 očevidaca, uključujući 28 žena i djevojčica koje su pobjegle.

"Teško je procijeniti koliko osoba je oteo Boko haram", navodi Amnesti, koji prenosi izjavu visokopozicioniranog vojnog izvora da su otete djevojčice podijeljene u tri ili četiri grupe i da su u različitim logorima Boko harama.

Slučaj otmice privukao je veliku pažnju na društvenoj mreži "Tviter", na kojoj se proširio hešteg #BringBackOurGirls (Vratite naše djevojčice), a kampanji na internetu priključile su se i dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzaj i "prva dama" SAD Mišel Obama.

SAD i Kina izrazile su spremnost da pomognu nigerijskim vlastima u pronalaženju otetih djevojčica.

Boko haram - u prevodu "Zapadno obrazovanje je grijeh", vodi oružanu borbu za formiranje islamskog kalifata na sjeveru Nigerije i uvođenje šerijatskog prava.

Prema podacima UN od početka 2014. u tri države na sjeveroistoku Nigerije - Adamava, Borno i Jobe, u napadima ekstremista poginulo je više od 7.300 ljudi, pri čemu više od hiljadu ove godine.

Bonus video: