Kina: Tajvan može u AIIB ako promijeni ime

Tajvan se odvojio od Kine 1949, po okončanju Kineskog građanskog rata, i sada želi da se kao nezavisna država priključi AIIB-u, prenosi agencija Frans pres
0 komentar(a)
Tajvan, Foto: Shutterstock
Tajvan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2015. 09:13h

Kineska vlada je saopštila da Tajvan neće biti članica nove regionalne Azijske banke za infrastrukturne investicije (AIIB).

Kina je poručila ipak da će mu poželjeti dobrodošlicu u budućnosti pod uslovom da promijeni ime, javlja britanski javni servis BBC.

Zvanični Peking smatra Tajvan dijelom kineske teritorije, protivi se međunarodnom priznanju nezavisnosti ostrva i često koči njegovo učešće u globalnim sporazumima.

Tajvan se odvojio od Kine 1949, po okončanju Kineskog građanskog rata, i sada želi da se kao nezavisna država priključi AIIB-u, prenosi agencija Frans pres.

Tajvan je nedavno saopštio da će aplicirati za članstvo u AIIB, ali je iz Pekinga poručeno da mu članstvo neće biti dozvoljeno zbog politike "Jedna Kina", prema kojoj se Tajvan smatra dijelom kineske teritorije.

Portparol kancelarije kineske vlade za pitanja Tajvana, Mao Sjaoguang, potvrdio je da Tajvan neće postati članica nove banke, uz poruku da je ta institucija otvorena da u budućnosti pozdravi priključivanje Tajvana, ali pod drugačijim imenom.

Sa druge strane, tajvanska vlada navodi da neće aplicirati za poziciju obične članice u banci, pošto joj je odbijeno da postane država-osnivač banke, kao i da ne odustaje od svog imena "Kineski Tajpej", pod kojim je priznaje Međunarodni olimpijski komitet.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje uključuju Singapur i Katar. Osnivački kapital banke biće 100 milijardi dolara, a početni akcionarski kapital 50 milijardi dolara.

U ovom trenutku, ta banka ima preko 40 članica, dok je u subotu potvrđeno članstvo Južne Koreje, Austrije i Španije.

Bonus video: