Robot slikao u "katastrofi" Fukušime: Zaglavio se, ali je misija bila uspješna

Kako se navodi, robot je prikupio i podatke o radijaciji koja je manja nego što se očekivalo
2 komentar(a)
Fukušima, Foto: Reuters
Fukušima, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 08:33h

Robot koji može da mijenja oblik ušao je u oblast katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima i napravio prve fotografije iz uništenog reaktora, piše "Skaj njuz", a prenosi B92.

Kako se navodi, specijalno dizajnirani robot veličine 60 centimetara, koji je u Fukušimu ušao kroz cijev, je izdržao smrtonosno radioaktivno okruženje, ali se nakon dvije trećine puta, zaglavio.

Slike koje je poslao prikazuju paru koja izlazi iz neke od komora kao i šut od kamenčića i malih metalnih djelova.

Video je takođe prikazao i brojne bijele tačke za koje se vjeruje da su napravili gama zraci.

Uprkos tome što se robot zaglavio, zvaničnici ističu da je misija bila uspješna, kao i da je moguće poslati sofisticiranije robote na duže misije sa ciljem da održe nuklearnu elektranu bezbjednom.

Kako se navodi, robot je prikupio i podatke o radijaciji koja je manja nego što se očekivalo. Međutim, nivo radijacije u samoj elektrani je i dalje previše opasan za ljude.

Velike količine vode i dalje cure iz oštećenih reaktora što zagađuje okolinu i otežava proces čišćenja.

Zbog toga, zid od 1.8 milijardi funti će biti spušten 1.500 metara u dubinu oko Fukušima sa ciljem da zamrzne zemlju oko oštećene nuklearne elektrane i spriječi da ta zagađena voda iz reaktora ide u more.

Nuklearna nesreća iz marta 2011. u Fukušimi je najveća još od Černobilja i desila se nakon zemljotresa jačine devet megaherca koji je pogodio more i pokrenuo smrtonosni cunami.

Do sada je više od 1.600 ljudi umrlo od zdravstvenih problema nakon nesreće.

Bonus video: