Seksualno nasilje taktika terorista

Ukazujući na "šokantan trend" seksualnog nasilja koje radikalne grupe koriste kao taktiku terora, Ban je rekao da su napori za uništenje grupa ID, Boko haram, Al-Šabab, Ansar Dine i ogranaka Al-Kaide "suštinski dio borbe protiv seksualnog nasilja povezanog sa konfliktima
50 pregleda 0 komentar(a)
djevojčice, Boko Haram, Foto: Reuters
djevojčice, Boko Haram, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 06:55h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija izrazio je "duboku zabrinutost" zbog slučajeva seksualnog nasilja koje čine oružane grupe.

Među njima su one koje promovišu ekstremističku ideologiju u Iraku, Siriji, Somaliji, Nigeriji, Maliju, Libiji i Jemenu, prenio je Asošijeted pres.

U najnovijem izvještaju UN objavljenom u ponedjeljak, navodi se da je 2014. godinu obilježio veliki broj slučajeva silovanja, seksualnog ropstva i prisilnih udaja koje su počinili ekstremisti, uključujući one iz grupe Islamska država i Boko haram.

Istaknuto je da je od sredine 2014. uočen znatan porast broja slučajeva seksualnog nasilja koje su počinile terorističke grupe, posebno ID koja "seksualno nasilje koristi da širi teror, muči etničke i vjerske manjine i guši zajednice koje se protive njenoj ideologiji".

Ukazujući na "šokantan trend" seksualnog nasilja koje radikalne grupe koriste kao taktiku terora, Ban je rekao da su napori za uništenje grupa ID, Boko haram, Al-Šabab, Ansar Dine i ogranaka Al-Kaide "suštinski dio borbe protiv seksualnog nasilja povezanog sa konfliktima".

Banov izvještaj fokusiran je na 19 zemalja u kojima su se dešavali slučajevi seksualnog nasilja, kao što su silovanja, seksualno ropstvo, prinudna prostitucija i slučajevi prinudne trudnoće, uglavnom prema ženama.

Nabrojano je 45 grupa u Centralnoafričkoj Republici, Obali Slonovače, Kongu, Iraku, Maliju, Somaliji, Južnom Sudanu i Siriji, kao i Boko haram u Nigeriji.

Izvještaj je objavljen dan uoči godišnjice otmice 276 učenica škole u nigerijskom gradu Čiboku, koji je označen kao "najalarmantniji slučaj" iz prošle godine, navodi AP.

Bonus video: