Robija zbog masakra nenaoružanih iračkih civila 2007.

Četiri stražara "Blekvotera" otvorila su vatru iz mitraljeza i ispalili granate na Iračane, uključujući žene i djecu na Nisur skveru u Bagdadu. Oni su bili u konvoju kamiona "Blekvotera" čiji je posao bio da raščiste put za prolazak američkih diplomata
0 komentar(a)
Blekvoter, Foto: Beta/AP
Blekvoter, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.04.2015. 06:42h

Bivši pripadnik privatne firme za obezbjeđenje "Blekvoter" osuđen je na doživotni zatvor zbog masakra nenaoružanih iračkih civila u Bagdadu 2007. godine,

Osim toga, još trojica su osuđena na po 30 godina zatvora.

Time je, kako se navodi, zatvoren slučaj zbog koga su Iračani bili bijesni i koji je doprinosio antiameričkim osjećanjima širom svijeta.

Četiri stražara "Blekvotera" otvorila su vatru iz mitraljeza i ispalili granate na Iračane, uključujući žene i djecu na Nisur skveru u Bagdadu. Oni su bili u konvoju kamiona "Blekvotera" čiji je posao bio da raščiste put za prolazak američkih diplomata.

Nikolas Skaten je osuđen zbog ubistva vozača automobila, za koji su, kako su navodili na sudu, vjerovali da je imao bombu.

Pol Slout iz Teksasa, Evan Liberti iz Nju Hempšira i Dastin Herd iz Tenesija, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Federalni tužilac je akciju obezbjeđenja nazvao užasnom i zahtjevao duže kazne.

Majka ubijenog devetogodisnsjeg dječaka je u ponedjeljak u sudnici podigla njegovu sliku i sa suzama u očima pitala "Zašto ste mi momci to uradili, zašto ste ubili mog sina"?

Svi osuđeni su poricali zločin, a njihovi advokati najavili da će uložiti žalbe.

Preduzeće "Blekvoter" iz Sjeverne Karoline je prodato i nekoliko puta je mijenjalo ime poslije incidenta. Sada se zove "Akademi" i sjedište mu je u sjevernoj Virdžiniji.

Teški incident je izazvao debatu oko angažovanja privatnih firmi za obezbjeđenje koje rade za vladu SAD u ratnim zonama, prenosi Rojters.

Bonus video: