NA 100. GODIŠNJICU ZLOČINA

Ban Ki Mun se ne slaže sa papom oko Jermena

Dujarik je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da Ban za sada ne planira da formira međunarodnu komisiju koja bi se bavila ispitivanjem činjenica u vezi sa zločinom 1915. godine
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 06:46h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ističe da je ono što se Jermenima desilo prije 100 godina za vrijeme Osmanskog carstva užasan zločin, ali ne podržava papu Franja.

Papa Franjo je u nedjelju povodom obilježavanja stote godišnjice zaločina nad Jermenima u Osmanskom carstvu, govoreći o tom događaju upotrijebio riječ "genocid", što bi, prema ocjeni stranih medija, moglo ozbiljno da naruši diplomatske odnose Vatikana i Turske.

Portparol UN Stefan Dujarik rekao je novinarima da je Ban upoznat sa onim što je rekao papa Franjo i da je u potpunosti svjestan "osjetljivosti određivanja karaktera onoga što se dogodilo" 1915. godine, kao i komemoracija povodom "tragičnih događaja" koje su najavljene u Jermeniji i u drugim djelovima svijeta za 24. april, javio je AP, a prenio B92. 

Dujarik je naveo da generalni sekretar UN čvrsto vjeruje da će ta komemoracija i nastavak saradnje Jermena i Turaka "sa ciljem da se odrede činjenice o onome što se desilo (1915), ojačati našu zajedničku riješenost da onemogućimo da se slični užasni zločini ikada ponove u budućnosti". 

Dujarik je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da Ban za sada ne planira da formira međunarodnu komisiju koja bi se bavila ispitivanjem činjenica u vezi sa zločinom 1915. godine, dodaje AP. 

"Tokom prošlog vijeka, ljudska rasa je doživjela tri ogromne tragedije bez presedana. Prva, koju većina smatra prvim genocidom 20. vijeka, pogodila je jermenski narod", rekao je papa Franjo tokom mise u bazilici Svetog Petra, citirajući saopštenje iz 2000, koje su potpisali papa Jovan Pavle Drugi i jermenski patrijarh. 

Druga dva genocida u prošlom vijeku su počinili "nacistički i staljinistički režimi" naveo je papa, dodajući da su "u novije vrijeme, takođe, zabilježeni masakri poput onih u Kambodži, Ruandi, Burundiju i Bosni". 

Mnogi istoričari opisuju smrt više od miliona Jermena u Osmanskom carstvu "prvim genocidom 20. vijeka", ali zvanična Ankara odlučno negira te optužbe. 

Jermeni tvrde da je čak 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Otomanskog carstva, i dugo su radili na tome da međunarodna zajednica to nazove genocidom. 

Turska odbacuje optužbe za taj zločin i tvrdi da je u građanskom sukobu, kad su se Jermeni pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, poginulo između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka.

Preporučujemo za Vas