Indeksi na svjetskim tržištima: Najave spajanja i preuzimanja podstakle rast

Zbog jačanja dolara, što loše utiče na prihode i zarade američkih multinacionalnih kompanija i oštrog pada cijena nafte u posljednjih godinu, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S 500 indeksa u prvom tromjesečju pale 2,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period
0 komentar(a)
Vol Strit, Foto: Shutterstock
Vol Strit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.04.2015. 14:27h

Indeksi na svjetskim tržištima kapitala ove sedmice bilježe rast na krilima brojnih informacija iz segmenta spajanja i preuzimanja kompanija.

Na Vol stritu je Dow Jones ove sedmice ojačao 1,6 odsto, na 18.057 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,7 odsto, na 2.102, a Nasdaq 2,3 odsto na 4.995 poena.

Uspon cijena na Vol stritu zahvaljuje se podacima koji ukazuju na stabilan rast američke ekonomije, ali sporiji nego u drugoj polovini prošle godine, što podržava špekulacije da centralna banka Federalne rezerve neće povećati ključne kamate prije jeseni, prenosi SEEbiz.

Ulagače je ohrabrio i niz najava o preuzimanjima. Tako je Royal Dutch Shell ponudio 70 milijardi USD za kupovinu BG Group, a prvo takvo mega preuzimanje u energetskom sektoru nakon više od deset godina podstaklo je rast cjelokupnog sektora. Objavljeno je i da američka poštanska kompanija FedEx namjerava da kupi holandski TNT Express za 4,4 milijarde EUR.

Ulagače na Vol stritu oraspoložio je i General Electric (GE), koji je najavio restrukturiranje u kojemu će prodati veći dio svog rizičnog poslovanja u finansijskom sektoru, GE Capitalu, i drugu imovinu kako bi se transformirao iz hibridne kompanije koja se bavi finansijama i proizvodnjom u jednostavniju industrijski orijentisanu kompaniju.

I na evropskim berzama cijene dionica su ove sedmice snažno porasle.

Londonski FTSE indeks skočio je 3,7 odsto, na rekordnih 7.089 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 3,4 odsto, na rekordna 12.374 poena, a pariski CAC 3,3 odsto, na 5.240 bodova, najviši nivo od 2008. godine.

Oprez izaziva činjenica što se na Vol stritu očekuje loša sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Zbog jačanja dolara, što loše utiče na prihode i zarade američkih multinacionalnih kompanija i oštrog pada cijena nafte u posljednjih godinu, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju pale 2,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Bonus video: