Hiljade pravoslavaca obilježilo Veliku subotu u Jerusalimu

Sveti plamen ili "Blagodetni oganj" simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista, a pali se na Veliku subotu po Julijanskom kalendaru. Vjeruje se da se plamen sam spontano pojavljuje iz Hristovog groba
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2015. 14:37h

Više hiljada vernika okupilo se danas u crkvi Svetog groba u starom gradu u Jerusalimu kako bi uoči Uskrsa prisustvovali tradicionalnom ritualu paljenja "svetog plamena", uz prisustvo velikog broja policajaca.

Sveti plamen ili "Blagodetni oganj" simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista, a pali se na Veliku subotu (dan prije Uskrsa) po Julijanskom kalendaru. Vjeruje se da se plamen sam spontano pojavljuje iz Hristovog groba.

Desetine hiljada vjernika stiglo je do crkve Svetog Groba u Jerusalimu, rekla je portparolka izraelske policije Luba Samri.

Crkva se nalazi na mjestu gdje je po hrišćanskom vjerovanju Isus razapet na krst, gdje je sahranjen i vaskrsao.

Crkva je bila danas premala da primi sve vjernike, tako da je hiljade njih ostalo ispred zgrade. Većina vjernika su hodočansici iz istočne Evrope ali takođe iz pravoslavnih arapskih zajednica iz Svete zemlje.

Hodočasnici su se gurali da pokupe plamen koji se prenosi od svijeće do svijeće i koji je prošao kroz uličice Starog grada. Sveti plamen treba zatim u povorci da bude prenijet do Vitlejema, na Zapadnoj obali, po vjerovanju mjestu rođenja Isusa Hrista, dok će takođe u specijalnim posudama plamen biti prenijet avionom u Grčku i druge pravoslavne zemlje.

Između ostalih zemalja vatra će biti prenijeta i u Beograd, u crkve na Kosovu i Metohiji, a potom u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku, Pakrac.

Bazilika Svetog Groba nalazi se u istočnom Jerusalimu, u starom gradu koji je Izrael zauzeo i pripojio.

Galerija

Bonus video: