Čen: Istaći kineske zastave na tibetanskim manastirima

Tibetanski monasi su među najatkivnijim protivnicima kineske vladavine na Tibetu zbog čega se suočavaju s velikim ograničenjima u svojim aktivnostima
108 pregleda 2 komentar(a)
Tibet, manastir, Foto: Shutterstock
Tibet, manastir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2015. 10:45h

Šef kineske Komunističke partije u Tibetu Čen Ćuanguo naredio je budističkim manastirima da istaknu državne zastave Kine koja je okupirala Tibet 1951. godine.

Državne zastave trebalo bi da budu među ključnim elementima u manastirima, napisao je Čen u članku koji je objavljen u državnom listu "People's Daily" u srijedu, a danas i u drugim listovima.

Zahtjevi za isticanje kineske zastave, kao mjere za učvršćivanje kineske vlasti nad tim regionom, redovno su izazivali proteste Tibetanaca.

Tibetanski monasi su među najatkivnijim protivnicima kineske vladavine na Tibetu zbog čega se suočavaju s velikim ograničenjima u svojim aktivnostima.

Čen je pozvao i na jačanje patriotskog obrazovanja u manastirima, posebno o kineskim propisima o vjerskom životu i institucijama, a najavio je i aktivnosti u cilju procjene patriotizma manastira i monaha i njihovog poštovanja zakona.

Kineski zvaničnik je rekao i da u manastirima treba da budu dostupni novine, televizija, telefoni, kao i voda i struja.

Po njegovim riječima, biće preduzete mjere za unapređenju zdravstvene nege, plata i penzija za monahe i monahinje kako bi "lično osjetili brigu i toplinu partije i vlade".

Kina tvrdi da je Tibet bio dio njene teritorije sedam vjekova, dok Tibetanci smatraju da su imali visok stepen nezavisnosti veći dio tog vremena.

Bonus video: