Rohani: Nema konačnog sporazuma bez potpunog ukidanja sankcija

Predsjednik Irana je naglasio da želi sporazum koji će donijeti uzajamnu korist svim partnerima - učesnicima u pregovaračkom procesu o nuklearnom sporazumu
1 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2015. 08:55h

Zvanični Teheran neće potpisati finalni nuklearni sporazum dok sve sankcije prema Iranu ne budu ukinute, izjavio je predsjednik te zemlje Hasan Rohani.

"Mi nećemo potpisati sporazum ukoliko na taj dan (potpisivanja) ne budu ukinute sve sankcije", rekao je Rohani, prenosi Rojters.

Predsjednik Irana je naglasio da želi sporazum koji će donijeti uzajamnu korist svim partnerima - učesnicima u pregovaračkom procesu o nuklearnom sporazumu.

Ova izjava Rohanija uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Iran sa Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom i Njemačkom postigao sporazum o restrikcijama koje Teheran treba da preduzme u nuklearnom programu, a da zauzvrat postepeno Iranu budu ukidane sankcije SAD-a i UN-a.

Taj sporazum, postignut u Švajcarskom gradu Lozani, nazivan je istorijskim, a krajnji rok za njegovu finalizaciju je 30. jun.

Američki predsjednik Barak Obama sporazum je prošle sedmice nazvao najboljim mogućim.

Pozvao i da se prekine bombardovanje Jemena

Rohani pozvao je danas Saudijsku Arabiju da zaustavi dvonedeljno bombaradovane hutskih boraca u Jemenu, navodeći da bi zemlje regiona trebalo da rade na tome da suprotstavljene strane dovedu za pregovarački sto.

"Velika nacija, kao što je Jemen, neće moći da podnese bombardovanje. Dođite da svi razmislimo o okončanju rata. Razmislimo o prekidu vatre i dozvolite nam da dovedemo Jemence za pregvorački sto, kako bi donijeli odluke o svojoj budućnosti", rekao je Rohani.

Saudijska Arabija i koalicija četiri druge zalivske zemlje preduzimaju vazdušne napade protiv Huta, koji su saveznici Irana, pokušavajući da ih istjeraju iz južne luke Aden.

Iran negira američke optužbe da naoružava Hute.

Bonus video: