Otkazan nastup pijanistkinje zbog komentara o Ukrajini

Lisica svoj Tviter nalog koristi kako bi podržala one koji se bore protiv kijevskih snaga u Ukrajini
1 komentar(a)
Valentina Lisica, Foto: Screenshot (YouTube)
Valentina Lisica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.04.2015. 10:25h

Simfonijski orkestar Toronta (TSO) otkazao je dva nastupa ukrajinske pijanistkinje Valentine Lisice, a kao razlog su naveli zabrinutost zbog njenih "uvredljivih" i "provokativnih" komentara o sukobu u Ukrajini.

Lisica, ukrajinsko-američika muzičarka koja je trebalo sjutra i u četvrtak da izvede Rahmanjinov koncert za klavir No2, na Fejsbuku je kritikovala TSO zbog cenzure, prenosi Sputnik.

"Neko od menadžera orkestra vjerovatno pod pritiskom malog ali agresivnog lobija koji tvrdi da predstavlja ukrajinsku zajednicu odlučio je da ja ne smijem da sviram", navela je ona na postu i dodala da je optužuju i da podstiče mržnju na Tviteru.

Poslije ovog posta, Tviter je uzvratio salvom tvitova u njenu odbranu i haštegom LetValentinaPlay.

TSO je u saopštenju naveo da su zamijenili Lisitsu jer su njeni provokativni komentari zasijenili pređašnja izvođenja.

"Kao jedna od najvažnijih kulturnih institucija Kanade, naš prioritet ostaje da na scenu donosimo najveća djela muzike, a ne stavove koje neki smatraju duboko uvredljivim", naveo je predsjednik orkestra Džef Melanson.

Lisica svoj Tviter nalog koristi kako bi podržala one koji se bore protiv kijevskih snaga u Ukrajini. Rođena je u Kijevu odakle se preselila u SAD po raspadu Sovjetskog saveza 1991. Često je nazivaju "omiljenom pijanistkinjom interneta" a karijeru je počela zahvaljujući JuTjub kanalu koji sada ima 43 miliona posjetilaca.

Bonus video: