Azija se priprema za žestok pad broja ruskih turista

Ruski turisti bi sada, zbog pada rublje, trebalo da izdvoje dvostruko više novca za odmor
0 komentar(a)
Bangkok, Foto: Reuters
Bangkok, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2015. 07:21h

Žestok pad rublje uzima danak i u turističkoj industriji jugoistočne Azije, budući da će Rusi dobro razmisliti prije nego što udvostruče svoj budžet kako bi ljetovali u Vijetnamu, Tajlandu ili Kambodži.

Rublja je u odnosu na dolar pala 43 odsto, usljed pada cijena nafte i zapadnih sankcija koje su nametnute Moskvi zbog uloge u ukrajinskoj političkoj krizi.

Ruskim turistima je sada potrebno čak 140 000 rubalja za put u Vijetnam, uključujući avionske karte i smještaj, što je znatno više od 60 000 rubalja koliko ih je takav odmor koštao prošle godine, objavili su vijetnamski listovi a prenio Rojters. Oni koji se ipak odluče da dođu u Vijetnam, prema ocjenama lokalnih medija, vjerovatno će kupovati brzu hranu umjesto odlazaka u restorane.

Rusi su u turističku industriju Jugoistočne Azije godišnje donosili milijarde dolara i po tome su na drugom mjestu poslije Kineza. Na Puketu su jelovnici na ruskom jeziku postali potpuno uobičajeni, a ulični prodavci na vijetnamskim plažama su bili prinuđeni da nauče ruski jezik.

Kada se broj ruskih turista u Vijetnamu 2013. godine više nego udvostručio, nacionalna aviokompanija Vijetnam erlajnz je uvela direktne letove koje povezuju Moskvu sa bivšom američkom vazduhoplovnom bazom u Kam Ranu blizu popularnog primorskog grada Na Trang.

„Broj ruskih turista na Tajlandu je u konstantnom padu od prošle godine zbog devalvacije rublje“, kazao je Surapong Tečaruvičit, predsjednik udruženja tajlandskih hotelijera. „Destinacije koje su bile tradicionalno popularne među Rusima su žestoko pogođene, uključujući Puket i Pataju“, kazao je on za Rojters.

Bonus video: