Kina: Bivši gradonačelnik osuđen na 15 godina robije

Đi je od 1999. do 2012. uzeo 1,8 miliona dolara mita direktno ili preko rođaka i prijatelja od sedam osoba i organizacija, u zamjenu za ugovore za građevinske projekte i zapošljavanje
0 komentar(a)
Đi Đijenje, Foto: Reuters
Đi Đijenje, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2015. 07:05h

Bivši gradonačelnik Nanđinga Đi Đijenje osuđen je danas zbog korupcije na 15 godina zatvora.

Đi je od 1999. do 2012. uzeo 1,8 miliona dolara mita direktno ili preko rođaka i prijatelja od sedam osoba i organizacija, u zamjenu za ugovore za građevinske projekte i zapošljavanje.

Vlasti su konfiskovale i njegovu imovinu u vrijednosti od dva miliona juana (325.000 dolara), prenio je list Čajna dejli.

Đi je na čelo glavnog grada pokrajine Đijengsu došao 2010. Uhapšen je u oktobru 2013, a u januaru prošle godine je izbačen iz Komunističke partije.

Pod istragom su i njegova supruga, ljubavnice, vozač i nekoliko građevinskih preduzimača bliskih bivšem gradonačelniku.

Suđeno mu je u susjednoj pokrajini Šandong, pošto se u Kini suđenja za korupciju uglavnom odvijaju izvan oblasti u kojima su počinjena navodna krivična djela, da bi se optuženi zvaničnici odvojili od lokalne baze moći.

Borba protiv korupcije jedan je od glavnih prioriteta administracije kineskog predsjednika Si Đinpinga, u okviru koje su uhapšeni brojni visoki zvaničnici.

Đi Đijenje je prvi visoki zvaničnik iz provincije Đijengsu koji je osuđen za korupciju.

Bonus video: