Lavrov: Nema razloga za trku u naoružanju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocijenio je da dogovor sa Iranom ugrožava opstanak njegove zemlje i povećava opasnost od širenja nuklearnog oružja na Bliskom istoku
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2015. 18:00h

Privremeni sporazum između Irana i šest sila o nuklearnom programu Teherana neće dovesti do nove trke u naoružanju, ocijenio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Dogovor koji su prošlog četvrtka postigli Iran, SAD, Francuska, Velika Britanije, Njemačka, Kina i Rusija obuzdaće nuklearna istraživanja Teherana za najmanje jednu deceniju uz postepeno ukidanje zapadnih sankcija, prenijela je agencija Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocijenio je da dogovor sa Iranom ugrožava opstanak njegove zemlje i povećava opasnost od širenja nuklearnog oružja na Bliskom istoku.

Lavrov je međutim rekao da "nema razloga za trku u naoružanju", kao i da će Iran biti zemlja pod najvećim provjerama, ukoliko se dogovoreni principi prevedu na praktičan jezik sporazuma.

On je dodao i da bi ukidanje sankcija Teheranu pomoglo Rusiji, jer bi to omogućilo Iranu da u potpunosti plaća za poslove sa ruskom atomskom agencijom Rosatom.

Bonus video: