TAJNOVITI MULA OMAR

Avganistan: Talibani izdali biografiju svog vrhovnog vođe

Američki Stejt department raspisao je, inače, nagradu od 10 miliona dolara za Mulu Omara, koji nije viđen još od invazije SAD na Avganistan 2001, podstaknute njegovom podrškom lideru Al Kaide Osami Bin Ladenu
79 pregleda 5 komentar(a)
Mula Mohamed Omar, Foto: Reuters
Mula Mohamed Omar, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 14:36h

Avganistanski Talibani objavili su danas biografiju svog povučenog vođe Mule Muhameda Omara, obilježavajući tako 19. godišnjicu otkad je on njihov vrhovni lider.

U iznenađujućoj biografiji na glavnom talibanskom vebsajtu, koja ima 5.000 riječi, razjašnjavaju se sporne činjenice o rođenju i vaspitanju Mule Omara, prenosi BBC.

Navodi se da je Mula Omarovo omiljeno oružje laki ručni raketni bacač RPG 7 i kako on vodi jednostavan život i ima "specifičan" smisao za humor. 

Ističe se takođe da je Mula Omar, čije boravište je nepoznato, u kontaktu sa svakodnevnim događajima u Avganistanu i u svijetu. 

Američki Stejt department raspisao je, inače, nagradu od 10 miliona dolara za Mulu Omara, koji nije viđen još od invazije SAD na Avganistan 2001. godine, podstaknute njegovom podrškom lideru Al Kaide Osami Bin Ladenu. 

Nije jasno zašto su Talibani izabrali 19. godišnjicu za objavljivanje Mula Omarove biografije. 

Prema nekim analitičarima, to bi mogao da bude pokušaj pariranja rastućem uticaju Islamske države (ID) u Avganistanu. 

U biografiji se navodi da je Mula Omar rođen 1960. godine u selu Čah-i-Himat u provinciji Kandahar, na jugu Avganistana i da pripada klanu Tomzi plemena Hotak. 

Omarov otac je, prema ovoj biografiji, Mulavi Gulam Nabi "uvaženi erudita i društvena figura", koji je preminuo kada je Muli Omaru bilo pet godina. 

Ističe se da je Mula Omar nakon invazije sovjetskih trupa na Avganistan napustio školovanje u medresi i postao džihadista "kako bi ispunio svoju vjersku obavezu". 

Protiv Sovjeta se borio između 1983. i 1991. godine, pri čemu je četiri puta bio ranjen i izgubio desno oko. 

Neki analitičari procjenjuju da Mula Omar deluje sa nekog mjesta u blizini, ili sa druge strane granice sa Pakistanom.