Netanjahu na američkim televizijama traži pritisak na Iran

Ukoliko sporazum bude sproveden, iranski nuklearni potencijali biće drastično oslabljeni na deset godina, a neki drugi potencijali biće ograničeni na 15 godina
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2015. 17:45h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozvao je danas svijet da u predstojećim mjesecima pojača pritisak na Iran, dok se zaokružuje sporazum o ograničavanju nuklearnog programa te zemlje.

Netanjahu je danas u izjavama za više američkih TV stanica rekao da još ima vremena da se unaprijedi okvirni sporazum sa Iranom, koji je postignut prošle nedjelje, a koji je prema riječima izraelskog premijera duboko problematičan.

Njegovo pojavljivanje na američkim televizijama znak je pokretanja kampanje, kako se očekuje, oštrog lobiranja da se izmijeni sporazum, za koji Netanjahu kaže da je "loš" i da je prijetnja opstanku Izraela.

Asošiejted pres došao je do dokumenta koji su napravili stručnjaci Netanjahuovog kabineta a koji ukazuje na argumente koje će premijer Izraela pokrenuti, na primjer neprecizne odredbe u vezi sa inspekcijama nuklearnog programa i nespominjanje problema koji se ne tiču samog programa.

Okvirni sporazum obznanjen je u četvrtak u Lozani u Švajcarskoj nakon nekoliko godina pregovora Irana sa šest svjetskih sila na čelu sa SAD. Cilj sporazuma je da se značajno smanji potencijal Irana da napravi atomsku bombu, a zauzvrat se toj zemlji postepeno ukidaju ekonomske sankcije.

Ukoliko sporazum bude sproveden, iranski nuklearni potencijali biće drastično oslabljeni na deset godina, a neki drugi potencijali biće ograničeni na 15 godina.

Netanjahu smatra da sporazum ostavlja dobar dio nuklearnog programa netaknutim, da omogućava Iranu brzo oslobađanje od okova sankcija i da Islamskoj republici čak olakšava sticanje sposobnosti da napravi atomsku bombu. Prema riječima izraelskog premijera, sporazum se ne bavi podrškom Irana militantnim organizacijama na Bliskom istoku.

"Mislim da alternative nisu ni ovaj loš sporazum niti rat. Mislim da postoji treća alternativa, a to je da se stoji čvrsto i pojača pritisak (na Iran) dok se ne postigne bolji sporazum", rekao je Netanjahu televiziji CNN.

Prema njegovim riječima, taj "bolji sporazum bi unazadio (sadašnju) opsežnu infrastrukturu nuklearnog programa i zahtjevao od Irana da prekine svoju agresiju u regionu, svoj teror širom svijeta i njegove pozive i postupke sa ciljem da se uništi država Izrael".

Netanjahu se suočava sa teškom bitkom, jer je udario na sporazum iza kojeg je stalo šest svjetskih sila: SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka, kao i Iran. Nakon preliminarnog sporazuma, ide se na finalni sporazum, koji bi trebalo da bude postignut do 30. juna.

Netanjahuov kritički stav zategao je njegove odnose sa predsjednikom SAD Barakom Obamom.

Netanjahu je prošlog mjeseca održao govor u američkom Kongresu u kojem se protivio sporazumu sa Iranom, što je razbijesnelo Bijelu kuću, jer nastup izraelskog premijera nije bio koordinisan sa Vašingtonom.

Obamina nedavna uvjeravanja da će bezbjednost Izraela biti zaštićena ovim sporazumom imala su vrlo malo efekta.

Izraelska analiza postavlja 10 pitanja u vezi sa navodnim propustima u okvirnom sporazumu. Dokument je pribavljen od zvaničnika koji je tražio da mu se ime ne spominje jer analiza još nije dostupna javnosti.

U dokumentu se ističe da se nigdje od Iranaca ne traži da nuklearna postrojenja moraju da otvore za inspektore "bilo gdje i bilo kada".

Tvrdi se i da sporazum nije precizan u pogledu onog što se dešava sa iranskim zalihama obogaćenog uranijuma - ključnog sastojka za pravljenje nuklearne bombe - ili načina da se ponovo uvedu sankcije ako Iran prekrši sporazum.

Izraelski zvaničnici kritikuju i odredbu prema kojoj Iran ne smije da obogaćuje uranijum u narednih 10 godina, ali su mu dozvoljena "istraživanja i razvoj" centrifuga za obogaćivanje uranijuma, u ograničenom obimu.

To, kako smatraju Izraelci, znači da će Iran te centrifuge moći odmah da stavi u funkciju čim važenje sporazuma istekne ili ako sporazum propadne.

Dokumentom se traži da Iran "izađe na čistac" sa svojim ranijim ambicijama u vezi sa stvaranjem atomskog oružja, čije postojanje Teheran uporno osporava, tvrdeći da je njegov program isključivo mirnodopski.

Netanjahu je u današnjim nastupima na američkim televizijama ukazao na iransko razvijanje balističkih projektila, koji bi mogli da nose nuklearne bojeve glave, i iransku podršku militantnim grupama koje se neprijateljski odnose prema Izraelu.

Netanjahu se plaši da će Iran iskoristiti prednost koju mu pruža dobra volja međunarodne zajednice, i da će nastaviti sa razvojem nuklearnog oružja, baš kao Sjeverna Koreja, koja sada, uprkos sporazumu sa svijetom, ima atomske bombe, testira ih i prijeti njihovom upotrebom.

Bonus video: