Ovoliko nafte nije bilo 100 godina

Revolucija uljnih škriljaca je pretvorila SAD od uvoznika u neto izvoznika nafte, dok je veliki zaokret u nivou proizvodnje uzrokovao obaranje cijena nafte, koje su prepolovljene u 2014. godini zbog prekomjernih globalnih zaliha
3 komentar(a)
nafta, Foto: Shutterstock.com
nafta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.04.2015. 16:34h

Proizvodnja sirove nafte u SAD porasla je prošle godine za 1,2 miliona barela na 8,7 miliona barela dnevno.

To je najveći rast obima od 1900. godine, od kada američka administracija za informisanje o energetici (EIA) bilježi ove podatke.

Izraženo u procentima, SAD su lani povećale proizvodnju sirove nafte za 16,2 odsto, što je najveća stopa rasta od 1940. godine i najveći godišnji rast za više od šest decenija, prema izvještaju objavljenom na zvaničnoj internet stranici EIA.

Nalazišta nafte u Sjevernoj Dakoti, Teksasu i Novom Meksiku, gdje se koristi metoda hidrauličnog lomljenja i horizontalnog bušenja za eksploataciju nafte iz škriljaca, najviše su doprinijela prošlogodišnjem rastu proizvodnje, što je šesta uzastopna godina da SAD bilježe porast proizvodnje.

Revolucija uljnih škriljaca je pretvorila SAD od uvoznika u neto izvoznika nafte, dok je veliki zaokret u nivou proizvodnje uzrokovao obaranje cijena nafte, koje su prepolovljene u 2014. godini zbog prekomjernih globalnih zaliha.

Bonus video: