U eksploziji u Kairu ubijen policajac, dva civila povrijeđena

Broj napada na egipatske bezbjednosne snage porastao je od kada je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Muhameda Morsija 2013. godine, poslije masovnih protesta protiv njegove vlasti
67 pregleda 0 komentar(a)
Kairo bomba, Foto: Beta/AP
Kairo bomba, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.04.2015. 15:07h

Jedan egipatski policjac ubijen je a dva prolaznika povrijeđena danas u eksploziji bombe kod policijskog punkta na mostu u centru Kaira, objavila je policija.

Most vodi preko Nila do bogatog ostrvskog kvarta Zamaleka, gdje se nalaze mnoge ambasade.

Eksplozivna naprava za koju se ne zna da li je bila bačena ili je sakrivena, aktivirana je kod kućice za saobraćajne policajce, rekao je jedan novinar agencije Frans pres.

Policajac je ubijen na licu mjesta a dvoje ljudi je povrijeđeno, rekao je za Frans pres portparol ministarstva zdravlja.

Broj napada na egipatske bezbjednosne snage porastao je od kada je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Muhameda Morsija 2013. godine, poslije masovnih protesta protiv njegove vlasti.

Za napade često odgovornost preuzimaju ekstremističke islamističke grupe, među kojima je jedna vezana za Islamsku državu, i prema njima napadi se izvode u znak odmazde za represiju nad Morsijevim pristalicama.

Male bombe ručne izrade skoro svakodnevno eksplodiraju u Kairu već mjesecima i uglavnom samo izazivaju manju štetu.

Stradali su i policajci u eksplozijama nekih jačih naprava u glavnom gradu, ali najteži napadi ekstremista izvode se na sjeveru Sinaja, poluostrva koje se graniči sa Izraelom i palestinskom teritorijom Gazom. Tu je uporište džihadističkih pobunjenika grupe Ansar Beit al-Makdes, koji su izjavili lojalnost Islamskoj državi u novembru 2014. i preimenovali se u Provinciju Sinaj.

Na sjeveru Sinaja u četvrtak ubijeno je najmanje 15 vojnika i dva civila u pet koordiniranih napada na kontrolne punktove na putevima. Za napade je dan kasnije preuzela odgovornost grupa Provincija Sinaj.

Ta grupa je navela da želi na Sinaju da formira kalifat po ugledu na to što je uradila Islamska država u Iraku i Siriji.

Bonus video: