Papa pohvalio sporazum o Iranu, molitva za studente u Garisi

"Molimo za mir u ovom svijetu izloženom prodavcima oružja koji zarađuju krvlju muškaraca i žena"
0 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2015. 14:10h

Papa Franjo danas je u uskršnjoj poruci katolicima cijelog svijeta pohvalio postignut okvirni sporazum s Iranom kao šansu za "sigurniji svijet" i izrazio duboku zabrinutost zbog prolivanja krvi u Libiji, Jemenu, Siriji, Iraku, Nigeriji i drugdje u Africi.

Papa je pozvao sve da se mole za žrtve nasilja na afričkom kontinentu, a posebno za studente koje su u četvrtak u Garisi u Keniji masakrirali islamski ekstremisti.

Obazriva nada prožela se kroz papinu tradicionalnu uskršnju poruku "Gradu i svijetu" (Urbi et orbi) izgovorenu sa balkona bazilike Svetog Petra.

Papa je prethodno održao misu na Trgu Svetog Petra pred desetinama hiljada vjernika okupljenih po jakoj kiši.

"S nadom, povjeravamo milosrdnom Gospodu sporazum nedavno postignut u Lozani, da će on biti konačan korak ka bezbjednijem i bratskijem svijetu", rekao je papa.

Izražavajući žaljenje zbog velikog broja oružja u svijetu papa je rekao "Molimo za mir u ovom svijetu izloženom prodavcima oružja koji zarađuju krvlju muškaraca i žena".

Osudio je kao apsurdno prolivanje krvi i varvarsko nasilje u Libiji, gdje se vode borbe između suprotstavjenih plemena i milicija, izrazio je nadu da će "zajednička volja za mirom" prevladati u Jemenu razorenom građanskim ratom.

Papa se molio da utihne "tutanjanje oružja" u Siriji i Iraku i da mir dođe u Africi za Nigeriju, Južni Sudan, Sudan i Kongo.

Papa se osvrnuo na mlade, od kojih su mnogi bili na meti zato što su hrišćani, ubijene prošle nedjelje na unviverzitetu u Keniji, i izrazio žaljenje zbog otmica koje čine islamski ekstremisti u nekim djelovima Afrike.

"Da se svi ljudi dobre volje mole za one koji su izgubili život, mislim posebno na mlade kojji su ubijeni u utorak na unverzitetu u Garisi, i za sve one koje su oteti", rekao je papa.

Bonus video: